El fred i la neu de les darreres setmanes ajudaran a millorar la producció de cereals i fruiters

La climatologia també retardarà l'aparició de plagues, el que es tradueix en un estalvi en productes fitosanitaris

Imatge d'un pagès enmig d'un fruiter
Imatge d'un pagès enmig d'un fruiter | ACN
Redacció
25 de gener del 2021
Actualitzat a les 9:29h
El fred i la neu que ha deixat el temporal Filomena ha afectat de manera desigual els camps agrícoles de la demarcació de Lleida. Per una banda, les nevades han causat danys importants a les oliveres, ja que el pes de la neu ha esberlat part dels arbres.

En canvi, els fruiters i la majoria dels cereals que es van sembrar abans d'acabar n'han sortit beneficiats perquè les baixes temperatures contribueixen a millorar el desenvolupament dels arbres i les plantes i, en conseqüència, es preveu una millor collita.

A més, el fred també retardarà l'aparició de plagues, cosa que pels agricultors es tradueix en un estalvi en l'aplicació de productes fitosanitaris. Les bones previsions però, estan condicionades al temps que faci a la primavera.

El fred i la neu de les darreres setmanes han beneficiat els arbres fruiters, que durant l'hivern necessiten temperatures fredes, al voltant dels zero graus, per assegurar una floració òptima. Això, juntament amb l'aigua de la neu que lentament es filtra als camps, fa que a la primavera els arbres puguin captar millor els nutrients i que "brotin esplèndidament amb més força, vigor i amb una flors més fortes", ha explicat el cap de la sectorial de la Fruita Dolça de JARC, Sergi Balué. Tot això, es tradueix en una millor collita.

Balué també ha afegit que les baixes temperatures faran minvar la quantitat de plagues als arbres i en retardaran l'aparició. Això significa que els pagesos necessitaran aplicar menys productes fitosanitaris a les explotacions, el que rebaixarà els costos de producció.