Temporal

Unió de Pagesos vol que Catalunya s'inclogui en les zones afectades pel temporal de neu

El sindicat assenyala que el Filomena va provocar danys "molt importants" a les demarcacions de Tarragona i Lleida

per Redacció , 20 de gener de 2021 a les 17:24 |
Una màquina retirant la neu del camí que dona accés al poble de Mencui | Aj Soriguera
Unió de Pagesos exigeix al govern espanyol que rectifiqui la decisió adoptada dimarts pel Consell de Ministres, segons la qual declara zones greument afectades per una emergència de protecció civil les comunitats que van patir danys pel temporal Filomena i entre les quals no hi consta Catalunya.

El sindicat remarca que "la nevada va provocar danys molt importants a les oliveres, entre altres conreus", de les demarcacions de Tarragona i Lleida, especialment de les comarques de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, les Garrigues, l'Urgell i el Segrià, a més de "danys molt importants al Delta de l'Ebre". Les ajudes previstes inclouen compensacions per danys personals, materials i en establiments agraris, entre altres.


Unió de Pagesos demana al govern espanyol "que corregeixi el contingut d'aquest acord", que inclou ajuts per a zones greument afectades d'Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, Aragó, Madrid, la Rioja i Navarra, però que "exclou, de manera discriminatòria, Catalunya". Així mateix, el sindicat reclama als subdelegats del govern de l'Estat a Lleida, José Crespín, i a Tarragona, Joan Sabaté, així com a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que "actuïn d'acord amb les seves responsabilitats i defensin els interessos dels ciutadans afectats".

Les ajudes previstes inclouen compensacions per danys personals, materials i en establiments agraris, entre altres, i estan exemptes de l'IRPF. A més, l'acord del Consell de Ministres preveu que, en el cas de l'activitat agrícola realitzada en les zones afectades, Hisenda podrà acordar la reducció dels índex de rendiment net que s'utilitzen per a l'estimació objectiva de l'IRPF i el règim simplificat de l'IVA.

 

Participació