Estudi

Infermers de l'Arnau de Vilanova desenvolupen un estudi per millorar l'ús de catèters venosos

L'ús d'un adhesiu tissular amb pegament redueix el risc de sagnat, infecció i desplaçament, segons els primers resultats

per Redacció , 19 de gener de 2021 a les 10:36 |
Imatge de professionals d'Angioradiologia de l'Arnau de Vilanova | Arnau de Vilanova
L'equip de Teràpia Intravenosa de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, format íntegrament per personal d'infermeria, està desenvolupant un estudi que té per objectiu millorar la tècnica d'implementació de catèters venosos en pacients ingressats. Els primers resultats apunten que la utilització d'un adhesiu tissular amb pegament redueix el risc de sagnat, infecció i desplaçament.

La recerca va començar el setembre passat i està previst que tingui una durada d'un any, durant el qual s'estudiaran 230 pacients ingressats a l'hospital. L'estudi va ser premiat el juliol passat amb la 10a Beca al Millor Projecte d'Investigació Infermera de Lleida, atorgada pel Col·legi d'Infermeria de Lleida, amb una dotació econòmica de 6.000 euros


L'estudi CIANO-ETI, desenvolupat per Ferran Padilla, Alejandro Bergua, Anna Escolà, Jordi Farrero, Míriam Llauradó i Carme Serret, està centrat en comprovar si la utilització d'un adhesiu tissular amb pegament al voltant del punt d'inserció redueix el risc de sagnat, infecció i desplaçament del catèter. Segons els investigadors, els primers resultats apunten que aquest adhesiu millora els tres supòsits.

El perfil del participant en l'estudi és el d'un pacient ingressat que rep tractaments aguts que propicien que el catèter sigui manipulat constantment. Aquesta és la principal diferència amb altres estudis similars, els pacients dels quals no estaven ingressats al centre.


Concretament, el pacient prototip és un home (62,5%), de 67 anys de mitjana i pluripatològic (52% dels pacients ingressats a cirurgia general i digestiva). Segons explica Ferran Padilla, investigador principal de l'estudi, "si la cura funciona, es reduirà el temps necessari pel professional d'infermeria per atendre aquell pacient que, a la vegada, guanyarà en qualitat assistencial".

Aquest projecte, que porta per títol 'Estudi clínic aleatoritzat sobre la utilització de l'adhesiu tissular de cianoacrilat amb fixació per catèters venosos canalitzats amb tècnica micro-Seldinger modificada', va ser distingit amb la 10a Beca al Millor Projecte d'Investigació Infermera el juliol passat.


Els autors destaquen la importància de promoure la investigació infermera i agraeixen la beca del Col·legi d'Infermeria de Lleida i el suport rebut des de la direcció de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova per tirar endavant el projecte.

 

Participació