Patrimoni

El Museu de Lleida rep en dipòsit una escultura gòtica de Sant Antoni

Es tracta d'una obra en pedra policromada, datada al darrer terç del segle XIV i atribuïda al Mestre d'Albesa

per Redacció, 18 de gener de 2021 a les 14:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu de Lleida ha rebut en dipòsit una escultura gòtica de Sant Antoni Abad. L'obra, que va ser adquirida per la Generalitat a un antiquari anglès, s'incorpora als fons del museu lleidatà i formarà part de l'exposició permanent després de la remodelació de les sales del gòtic.

És una escultura en pedra policromada, ben conservada, datada al darrer terç del segle XIV i atribuïda al Mestre d'Albesa. Es tracta d'una obra inèdita en la historiografia, de la qual no es tenia cap tipus de coneixement i, estilísticament, s'emmarca en la denominada Escola de Lleida d'escultura del segle XIV. La peça s'exposarà durant un mes a l'espai del cor de l'església del Museu de Lleida.


La peça és d'una representació de Sant Antoni Abat dempeus, vestit amb un hàbit talar, que sosté un llibre amb la mà esquerra mentre amb la dreta aguanta un bàcul abacial. Porta una barba partida amb els característics tirabuixons al bigoti, i va tonsurat.

El sant vesteix una túnica d'aspecte blavós i de coll rodó que cau formant plecs rectilinis i arriba a tapar-li els peus gairebé del tot. Al bell mig presenta la creu Tau, un dels atributs habituals del sant. Damunt de les espatlles porta una capa vermella, subjectada a la zona del pit per un fermall amb forma floral.


Les dimensions de la talla són considerables (123,5 x 35,5 x 24 cm) i el seu estat de conservació és bo, sense pèrdues importants de material, a més de conservar la seva policromia original, fet força inusual en obres que estan al mercat, segons el Museu de Lleida.
 

Imatge de l'escultura del Museu de Lleida Foto: Museu de Lleida

 

Participació