Experts en art alerten que el cas Sixena estableix un precedent però no creuen que torni a passar

Creuen que obre una via per a reclamar peces a altres museus però que la interlocutòria obliga a analitzar "cada cas"

Imatge de l'operació trasllat, el desembre del 2017
Imatge de l'operació trasllat, el desembre del 2017 | Jordi V Pou
Redacció
16 de gener del 2021
Actualitzat a les 10:48h
Experts de diverses universitats coincideixen en assenyalar a l'ACN la rellevància de la sentència del Suprem sobre els bens de Sixena. El medievalista i professor d'Història de l'Art de la UB, Carles Mancho, reconeix que la sentència "posa en discussió" la gènesi de les col·leccions museístiques del món, configurades històricament amb procediments poc regulats.

Per al professor emèrit d'Història de l'Art de la UdL, Francesc Fité, es fixa un precedent per a "reclamacions diverses" i demana respectar la unitat de les col·leccions, mentre que per al professor de Legislació i Tutela del Patrimoni Artístic de la UdL, Alberto Velasco, la sentència està formulada de manera "intel·ligent" per haver d'analitzar, cas a cas, futures reclamacions.

Una sentència que augura que "no es tornarà a donar"

Carles Mancho, medievalista expert en l'Alta Edat Mitjana i professor del Departament d'Història de l'Art de la UB, reconeix a l'ACN que la sentència "posa en discussió" i ataca la "línia de flotació" de la gènesi de totes les col·leccions museístiques del món, que s'han configurat amb procediments que "no eren els més adequats ni administrativament més correctes", aprofitant "buits de poder i escletxes legals".

Amb tot, circumscriu la sentència sobre Sixena en el context del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. "L'aparença de qüestió tècnica d'una sentència, en el cas d'un problema entre Catalunya i Espanya, salta pels aires", reflexiona. Davant d'això, es mostra convençut que "no es tornarà a donar" un conflicte artístic similar dins de l'Estat ni tampoc a nivell internacional, en què tots els organismes del món que s'ocupen de la tutela del patrimoni "intentaran fer veure que això no ha passat".