Patrimoni

Alcarràs quantifica en 1,5 milions el cost de recuperar la Casa Vallmanya de Macià

L'alcalde Janés envia cartes per reclamar suport econòmic per rehabilitar l'immoble que "pateix una acusada degradació"

per Redacció , 30 de desembre de 2020 a les 16:19 |
Imatge de la casa Vallmanya | SalvemCasaVallmanya
L'Ajuntament d'Alcarràs (Segrià) reclama el suport d'administracions públiques i entitats privades per recuperar la memòria de l'expresident de la Generalitat, Francesc Macià, al municipi mitjançant la "dignificació" de la Casa de Vallmanya, a la qual estiuejava Macià i s'haurien celebrat importants reunions polítiques durant els anys de la Segona República Espanyola. El consistori ha quantificat en 1,5 milions d'euros el cost per garantir el futur de la Casa de Vallmanya.

Amb aquest objectiu, l'alcalde Jordi Janés ha enviat aquesta setmana cartes adreçades al vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès; al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; al president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras, i al ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes.


En les cartes, l'alcalde d'Alcarràs demana "implicació i recursos suficients" per permetre la recuperació d'un immoble el qual, tot i la seva condició de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i el seu innegable valor històric, pateix "una molt acusada degradació que posa en qüestió fins i tot el seu futur a curt i mitjà termini". Janés ha indicat que el sostre de la casa principal ha caigut i els espais que, en origen, s'havien reservat per a quadres dels animals es troben completament enrunats. Per això, considera que "cal actuar aviat".

L'alcalde n'ha destacat el seu "valor històric per la seva significació política i pel seu caràcter singular", donat que "és testimoni d'unes formes de vida i explotació del territori de les quals queden molt poques evidències" a la zona de Lleida.

 

Participació