VÍDEOS La casa del president Macià a Vallmanya, per primer cop des de dins

La plataforma Salvem Casa Vallmanya insta a les institucions a invertir per evitar que acabi en runes

Imatge de la casa Vallmanya
Imatge de la casa Vallmanya | SalvemCasaVallmanya
29 de desembre del 2021
Actualitzat el 30 de desembre a les 18:47h


La casa del president Francesc Macià al nucli de Vallmanya, al municipi d'Alcarràs (Segrià), com mai s'havia vist. NacióDigital ha tingut accés a les imatges de l'interior de la casa, actualment deshabitada i en unes condicions que apunten ruïna i que ja han provocat reaccions d'entitats.

La plataforma Salvem Casa Vallmanya s'ha mobilitzat en diverses ocasions, la darrera el passat 25 de desembre, per exigir implicació a les administracions amb l'objectiu de recuperar l'habitatge, inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i Bé d'Interés Local (BCIL).



Diverses organitzacions com el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià (CECS) i el Fons de Documentació de l'Esquerra Independentista a Ponent (FDEPI) remarquen la importància d'aquesta casa a nivell de patrimoni i de memòria, però aquesta defensa no s'ha traduït, de moment, en obres de millora. L'Ajuntament d'Alcarràs va contemplar ja en la legislatura passada la compra d'aquest immoble i fins i tot es va arribar a un acord, però finalment no es va executar la compra degut a que el nou executiu la va bloquejar.

L'interior de l'habitatge va ser modificat després d'un incendi durant la Guerra Civil.