Milagros García i Leocàdia Peña, les primeres lleidatanes vacunades contra el Covid-19

La vacuna s'anirà posant a partir d'avui i es preveu que tot el procés duri un any

Leocàdia Peña, primera vacunada del Pirineu
Leocàdia Peña, primera vacunada del Pirineu | ACN
27 de desembre del 2021
Actualitzat a les 18:20h
Milagros García, de 79 anys, ha estat la primera persona en rebre la vacuna contra la covid-19 a les comarques lleidatanes. La usuària de la residència Balafia I de Lleida, on aquest diumenge s'han subministrat les primeres dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech, s'ha mostrat "contenta i feliç" i ha animat a tota al població a vacunar-se ja que "això va per llarg", ha indicat.

Uns minuts més tard, ha estat el torn de Sogues Solé, una treballadora de la residència que va arribar al centre al mes d'abril. En total, aquest diumenge s'han vacunat 53 dels 65 residents que té el centre, el 81% dels usuaris, així com 17 dels 75 treballadors. Durant la propera setmana, Salut espera que les vacunes arribin a 16 centres de la regió sanitària.

Per la seva banda, Leocàdia Peña, de 85 anys, ha estat la primera persona a vacunar-se contra la covid-19 a l'Alt Pirineu i Aran. Peña, originària de Cerbi (Pallars Sobirà) i resident des de fa quatre anys a la Residència Nostra Senyora de Ribera, ha rebut la dosi del vaccí. Alhora també ha estat vacunada Rosa Vilanova, de 51 anys, directora del centre.

El Director de sector sanitari de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha explicat que en quinze dies quedaran tots els residents de l'Alt Pirineu i Aran vacunats, es tracta de 639 residents repartits en 14 residències. Aquest diumenge a la Pobla de Segur s'han vacunat 60 dels 63 residents i 19 professionals.

La residència Feixa Llarga de l'Hospitalet ha estat el primer lloc de Catalunya on s'ha administrat la vacuna. A partir d'aquesta tarda les vacunes s'han començat a aplicar a altres residències.
 

Milagros García, primera lleidatana en vacunar-se Foto: ACN


En concret, la vacunació ha arrencat a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur; a la Mercè de Tarragona; a la Natzaret de Móra d'Ebre; a la residència assistida Font de Capellans de Manresa; a la residència Mil·lenari de Ciutat Vella, a Barcelona; a la residència Sabadell Gent Gran, i a la Creu de Palau de Girona.

Catalunya ha rebut aquest cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis. Serà a partir d'aquest dilluns quan Salut rebrà 60.000 dosis més de la vacuna contra la Covid-19, que es començaran a administrar dimarts. 

La primera etapa de vacunació es desenvoluparà entre gener i març i es preveuen posar més de 700.000 dosis, per cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris. Segons les previsions, a partir del març s'entrarà en la segona etapa del pla de vacunació, que començarà per protegir les persones més grans de 80 anys.
 

La infermera que ha posat la primera vacuna, Idioia Crespo, mostra una dosi. Foto: ACN


El Ministeri de Salut ha explicat que a l'Estat es prioritzarà la vacunació a quatre grups de població: els residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de persones grans i amb discapacitat, a personal sanitari de primera línia, a altres membres del personal sanitari i sociosanitari i als grans dependents no institucionalitzats.

A partir de dilluns està previst enviar una mitjana de 350.000 dosis de la vacuna cada setmana a les comunitats. Així, en les properes dotze setmanes, Espanya rebrà 4,6 milions de dosis de la vacuna de Pfizer amb les quals es preveu immunitzar 2,3 milions de persones. La Unió Europea ha començat la vacunació en una estratègia coordinada a tots els països. 

Un "punt d'inflexió"

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s’han desplaçat fins a la residència on s’ha administrat la primera vacuna.

Pere Aragonès ha agraït la tasca de la ciència que ha permès accelerar la trobada d’una vacuna i ha dit que “comencem el principi del final del túnel que ens ha de servir per reconstruir aquest país”.

En la mateixa línia, Vergés ha indicat que avui és un “punt d’inflexió” després d’un any “molt dur”. Tot i això, ha advertit que les properes setmanes seran clau, on s’haurà de vigilar “més que mai” i que les vacunes no començaran a ser actives fins la segona dosi, d’aquí dues setmanes. També ha insistit que no es podia “abaixar la guàrdia”.