El Govern reinventa l'aeroport d'Alguaire en un port espacial on s'hi provaran coets-llançadora

El programa pretén usar la terminal lleidatana per fer vols destinats a fer seguiment de satèl·lits i preveu la creació d'un parc empresarial i un espai educatiu per empreses tecnològiques vinculades a l'espai

18 de desembre del 2020
Actualitzat a les 14:54h
Jordi Puigneró, conseller de Polítques Digitals, a Alguaire
Jordi Puigneró, conseller de Polítques Digitals, a Alguaire | Govern
L'aeroport Lleida-Alguaire serà el primer port espacial d'Europa. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest divendres des de la terminal lleidatana el projecte "Catalonia SpacePort", un programa dedicat a missions de vol suborbital, és a dir, les que surten fora de l’atmosfera però tornen sense posar-se en una òrbita concreta. La infraestructura lleidatana serà la primera operativa d’aquestes característiques al continent amb l'objectiu de gestionar vols destinats a fer seguiment de satèl·lits en aquest tipus de vols.

El projecte també inclou la creació d'un parc empresarial, un espai educatiu per empreses tecnològiques vinculades amb l’espai i un centre de proves de propulsió per a coets-llançadora. Actualment, segons el Govern, només existeix una instal·lació amb aquestes prestacions i característiques que està situada a Lampoldhausen i és propietat del Centre Aeroespacial Alemany, de l'agència espacial alemanya.

En aquest sentit, l'executiu ha escollit l'aeroport d'Alguaire per les grans instal·lacions, que poden assumir testos de propulsió atesa la poca freqüència d'avions que hi aterren.

De fet, el poc nombre de trajectes que es gestionen a Lleida ha estat una de les causes que ha fet proliferar en els darrers anys diversos projectes per donar rendibilitat en les instal·lacions aeroportuàries, inaugurades al gener del 2010. Aquest projecte espacial se suma a la llista d'idees per usar la terminal en activitats que van més enllà dels avions.

L'objectiu del Govern, ha dit Puigneró, és "desenvolupar millors capaçitats de 5G, crear llocs de treball i lluitar contra amenaçes com el canvi climàtic". El conseller ha sortit al pas de les crítiques i burles que ha suscitat aquest projecte, ridiculitzat com "la Nasa catalana", i ha remarcat que Catalunya no té interès ni cap objectiu d'enviar astronautes a l'espai. 

El projecte té un pressupost de 26 milions per al període 2021-2025 i es preveu un impacte de més de 600 milions i 350 nous llocs de treball.

La posada en marxa d’aquest port espacial forma part del projecte impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en el marc de l’estratègia "NewSpace de Catalunya". El Govern va aprovar el passat mes d’octubre una estratègia de país en l’àmbit de la nova economia de l’espai, que inclou la creació de l’Agència Espacial de Catalunya i el llançament dels dos primers nanosatèl·lits el 2021, que no seran posats en òrbita des d'Alguaire sinó des de la Guaiana.