Una cervesa d'oliva i un sistema per garantir l'origen dels ous, premis PITA 2020

El jurat ha valorat les vint iniciatives que enguany han optat a aquest guardó en les seves diferents modalitats

Imatge de la cervesa d'oliva
Imatge de la cervesa d'oliva | Oliba green
Redacció
16 de desembre del 2020
Actualitzat a les 18:18h
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha publicat aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) les candidatures guanyadores de la 19a edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA en les diferents modalitats corresponents a l'any 2020.

Una cervesa amb tots els atributs de l'oliva, la implantació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per a garantir l’origen ecològic dels ous i el maneig en la producció de conills sense l'ús d'antibiòtics, han estat les iniciatives guanyadores dels PITA 2020 en les modalitats d'agroindúsria, empresa agrària i de jove emprenedor innovador, respectivament. Enguany, s'han presentat un total de vint iniciatives que han estat valorades pel jurat.

L'empresa Erm del Pallars Productions, SLU, ha estat la guanyadora en la modalitat d'Agroindústria amb l'Oliba Green Beer. Es tracta de la primera cervesa verda d'oliva del món feta amb set varietats autòctones d'olives del Pallars Jussà. Erm de Pallars elabora una cervesa que incorpora atributs de l'oliva com ara l'aroma, el sabor, i el color, aconseguint barrejar dos elements indissolubles com són l'oli i l'aigua.

La innovació prové de l'obtenció d'un extracte d'oliva amb què s'aconsegueix aportar aroma, sabor, i color, i que el producte quedi totalment homogeni. Això ha estat possible mitjançant un procés de maceració seguint la tècnica biodinàmica exaltant els atributs positius de les olives.

Oliba Green Beer s'ha elaborat, seguint l'estil Bohemian Pilsner originari de la República Txeca, utilitzant malts pils d'alta qualitat i llúpols txecs com el saaz per a oferir un producte amb un 5% d'alcohol, refrescant i suau.

Tot i el seu estil txec, es tracta d'una beguda d'inspiració mediterrània creada al cor de la Vall de Barcedana, als Pirineus. D'aquí neix el concepte de 'La beguda mediterrània dels Pirineus', que sorgeix observant la distribució del cultiu d'oliveres de Catalunya, que va des del peu de la muntanya fins a la costa mediterrània, construint una tradició gastronòmica, paisatgística, i cultural centenària.

En la modalitat empresa agrària, la guanyadora ha estat Origen Rural-Ous Ecològics Montsoliu, per la implementació d'un sistema de traçabilitat 'Blockchain' per a garantir l'origen ecològic dels ous.

Ous Ecològics Montsoliu va néixer el 2013 amb 300 gallines, i actualment compten amb més de 30.000. De les seves quinze granges situades a Girona, recullen diàriament més de 25.000 ous que reparteixen als supermercats de proximitat. El seu objectiu és fer arribar la producció ecològica, totalment sostenible i respectuosa amb el medi ambient, sense intermediaris, directament de les seves granges. Per tal d'oferir la màxima transparència als consumidors, han incorporat a l'envàs un codi QR que, gràcies a la tecnologia 'Blockchain', permet veure les gallines a temps real i comprovar la granja d'origen, i la data de posta dels seus lineals.

Com a empresa pionera en la producció d'ous ecològics certificats demostra, mitjançant la tecnologia 'Blockchain', que els seus ous són efectivament ecològics, donant total transparència i confiança sobre l'origen i tractament del seus ous. El procés de traçabilitat comença registrant dades com la qualitat del pinso o les condicions de cada granja. Cada dia, a les sis del matí, es recull els ous que surten en lots, i, posteriorment, cada lot és pujat al Blockchain per a plasmar en un apunt digital, impossible de manipular l'hora de recollida.

Aquesta i moltes altres dades rellevants es comparteixen entre els participants de la 'Supply Chain', creant com a resultat una història digital que garanteix l'autenticitat dels productes per al consumidor final. Gràcies al codi QR incrustat en el paquet, el consumidor podrà conèixer una gran quantitat d'informació sobre els ous ecològics.

Finalment, en la modalitat Jove Emprenedor Innovador el PITA se l'ha endut Arnau Vilaseca, de Cal Palà, pel maneig en la producció de conills sense l'ús d'antibiòtics. Vilaseca ha incorporat un maneig innovador a la seva granja de conills de 400 mares. Treballant amb un ritme extensiu, sense solapar lactació i gestació, el seu maneig permet no utilitzar antibiòtics. La granja té llum solar, ambient controlat (calefacció hivern i refrigeració estiu), automatització del menjar, sistema de pales per a evacuar els fems, i allotjaments alçats amb reposapeus a tots ells.

El maneig de la granja de conills és el que li ha permès prescindir de l'ús d'antibiòtics en el creixement dels conills des d'octubre del 2016, són ja prop de tres anys sense utilitzar antibiòtics. La producció de conills de Cal Palà és singular, no només per l'absència d'ús d'antibiòtics, sinó també per la centralitat del benestar de la mare, i per la permanència de gran part dels llodrigons amb la mare fins el dia del sacrifici, contribuint a tenir uns conills més sans i forts.

A la vegada, la SAT Ort Bell-Roscó Fruits ha quedat finalista en la modalitat d'Agroindústria per la creació d'un 'snack' saludable a partir de la deshidratació de la poma i la seva cobertura amb xocolata. Racó calent CB-Pommyhouse ha estat finalista en Empresa Agrària per la recuperació del cultiu de la magrana i el seu model de producció amb pràctiques de conreu eficients i sostenibles. I en la modalitat de Jove Emprenedor Innovador, ha estat també finalista Paul Domènech per l'emprenedoria i la incorporació de nous cultius produint edamame.