Augmenten a 53 les morts per Covid-19 a la residència de Tremp

El brot continua actiu i afecta actualment 42 treballadors i 81 residents, dels quals 12 es troben ingressats a l’Hospital del Pallars

Bombers, a la residència de Tremp
Bombers, a la residència de Tremp | Jordi Ubach
14 de desembre del 2020
Actualitzat a les 10:20h
Quatre noves defuncions han fet augmentar aquest dilluns a 53 les persones que han perdut la vida pel brot de coronavirus a la residència Fundació Fiella de Tremp, segons ha informat el Departament de Salut. El total de traspassos supera ja el mig centenar, una xifra que suposa un 37,3% dels 142 residents que hi havia a la residència abans que esclatés el brot. Aquest continua actiu i afecta actualment 81 usuaris i 42 treballadors.

D’aquests 81 residents positius, 12 estan ingressats a l’Hospital Comarcal del Pallars de Tremp, mentre que divendres es va produir una alta voluntària a domicili. A més, hi ha un positiu provinent d’aquest brot traslladat a la residència de Guissona. Aquest últim és un cas que en el dia del seu trasllat era negatiu, i que ha esdevingut positiu posteriorment. Val a dir que a les 53 persones que han traspassat no s’hi inclouen les tres morts que s’han registrat a la residència trempolina des del passat dia 19 i que no tenen relació amb el brot.

El cas de la residència trempolina suposa, tot sol, un 10% del total de morts de la demarcació de Lleida i fins a un 60% dels que s'han registrat al Pirineu d'ençà de l'arribada del virus.

La gestió del brot, en el punt de mira

El Departament de Salut va comunicar dijous, en roda de premsa, de l’obertura d'un expedient sancionador del Govern a la residència Fundació Fiella al detectar-hi “descontrol” i “importants mancances”, entre les quals un aïllament deficient dels residents i un ús incorrecte dels Equips de Protecció Individual (EPI) per part dels professionals del centre. Un extrem que el Patronat de la Fundaciò Fiella ha negat aquest dissabte a través d’un comunicat.

Dimecres també es va conèixer que la Fiscalia de Lleida està investigant si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus al geriàtric trempolí, motiu pel qual ha demanat a Salut tota la documentació que acrediti l’actuació del centre. Salut, recordem, va acordar el passat 27 de novembre intervenir la residència de gent gran de Tremp per "estabilitzar" el brot de Covid-19, després que en una setmana es tripliquessin el nombre de casos i s'arribés als 150 positius (120 residents i 30 treballadors).