La Paeria farà onejar les banderes a mig pal en senyal de dol per l'incendi de Badalona

El virulent foc ha deixat tres morts i una vintena de ferits, tots ells convivien a l'edifici

La nau que ha cremat a Badalona.
La nau que ha cremat a Badalona. | ACN
NacióDigital
11 de desembre del 2020
Actualitzat a les 8:31h
La Paeria de Lleida posarà aquest divendres les banderes del consistori a mig pal com a senyal de dol per la tragèdia de Badalona.

Almenys hi ha hagut tres morts en l'incendi de la nau industrial abandonada i ocupada de Badalona. Els Bombers van localitzar dues víctimes mortals durant l'actuació de matinada i una més aquest migdia, quan el dispositiu ha pogut accedir a l'interior de l'edifici. També hi ha una vintena de ferits, tres dels quals en estat crític, quatre greus i una dotzena de lleus. Tots ells han estat traslladats a diferents hospitals. La majoria dels ferits s'han fet les lesions perquè han saltat per les finestres i la teulada per fugir de les flames.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat encara no hi ha cap hipòtesi sobre l'origen de les flames i que els Mossos estan a l'espera que es donin les condicions per entrar-hi. També ha indicat que s'habilitarà una oficina per atendre persones relacionades amb els afectats per l'incendi de la nau. Sàmper ha emplaçat a una nova cita per donar més informació d'aquí a quatre hores.

Tres ferits greus

El sotscap territorial del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Francisco Tebar, ha afegit que aquest dimecres es van traslladar tres malalts greus i quatre menys greus. En total, es van derivar cinc ferits a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, un a Vall d'Hebron i un a l'Hospital del Mar de Barcelona. Tebar ha afegit que l'evolució d'aquests pacients és "favorable".

Durant aquest dijous el SEM donarà suport psicològic als familiars dels ferits i les víctimes i als equips de Bombers que treballen en el lloc dels fets.
 
Els Bombers de la Generalitat han rescatat aquesta nit una trentena de persones. Diverses persones també han escapat de les flames saltant per les finestres de l'edifici.

La nau, de planta baixa i tres pisos, està en risc de col·lapsar i els efectius no saben en aquests moments quantes persones han pogut quedar atrapades a dins. "És impossible de saber", ha dit el subdirector general operatiu dels Bombers, David Borrell. També ha remarcat que, tal com s'ha desenvolupat el foc, "és incompatible trobar persones amb vida". En la mateixa línia s'ha expressat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper: "No hi trobarem persones amb vida, es incompatible amb la virulència de l'incendi".

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que l'Ajuntament ja havia advertit que aquesta nau estava ocupada, que "hi podia haver una desgràcia", i que s'havia actuat urbanísticament per intentar el desallotjament. El consistori ha xifrat entre 100 i 200 les persones que en un moment o altre hi podia haver dins de la nau, "en funció del moment i de les circumstàncies". De fet, ha assegurat que aquest mateix dijous al vespre patrulles de la Guàrdia Urbana de Badalona i de la Policia Nacional estaven fent un control perimetral fins a 15 minuts abans de l'inici de l'incendi per "problemes de convivència".

"És una tragèdia", ha dit, tot demanant en aquests moments "diferenciar el que és important del que és urgent". Albiol creu que ara toca "donar resposta a l'incendi" i que els serveis socials atenguin les persones que han pogut sortir de l'edifici, que ha quantificat en 60, entre les rescatades pels Bombers i les que han sortit pel seu propi peu. L'alcalde ha garantit que els afectats "no hauran de dormir al carrer".

A més d'Albiol i dels consellers Sàmper i Vergés, fins al lloc de l'incendi s'hi ha desplaçat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, entre altres responsables del Departament d'Interior.

En les tasques de l'incendi hi treballen els Bombers de la Generalitat, que han rebut el suport dels Bombers de Barcelona. També s'hi ha desplaçat responsables del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), per donar suport als afectats.