Unió de Pagesos alerta que el preu de l'ametlla en origen se situa a preus de fa deu anys

El sindicat assegura que ha caigut un 85% respecte a la campanya passada i un 200% respecte al 2015

Ametlles
Ametlles | JARC
Redacció
10 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:39h
Unió de Pagesos denuncia que la majoria dels productors d'ametlla de Catalunya i de l'Estat han patit una disminució de la renda del 23% des de la campanya passada, amb una disminució de 56 milions d'euros i amb uns preus en origen que han caigut fins a nivells de fa deu anys.

L'organització agrària assenyala que l'ametlla comuna, que representa més del 65% de la que es produeix a l'estat espanyol, ha patit una davallada de quasi el 200% des del 2015 i d'un 85% respecte de la campanya passada. Segons UP, els productors han perdut la meitat de la renda d'enguany comparada amb la del 2015, un total de 200 milions d'euros menys. Pel que fa als ajuts a aquest conreu, el sind¬icat calcula que han disminuït un 80% en els últims 10 anys.

Des d'Unió de Pagesos consideren que les principals causes d'aquest enfonsament de preus estan en "l'especulació, les pràctiques deslleials i la manca de transparència en la formació dels preus en la cadena alimentària, que encara té desequilibris greus en perjudici del sector productor", el qual, enguany ha patit les conseqüències de la pandèmia amb el tancament de restaurants i hostaleria. Segons el sindicat, cal tenir també en compte "la pèrdua de competència de la producció estatal davant de la procedent de països tercers", on "la normativa per produir és molt menys exigent que la de la Unió Europea".

Unió de Pagesos adverteix que aquesta situació posa en risc la continuïtat de moltes explotacions, "en molts casos sense possibilitat de reconvertir-se i sense alternatives".

Per això, el sindicat reclama de manera "urgent" a les administracions estatal i catalana la recuperació de l'ajuda d'Estat a la fruita seca prioritzant les plantacions de secà, un augment del pressupost de l'ajuda a associada a criteris geogràfics, climatològics o de renda, i un ecoesquema específic per a fruita seca de baix rendiment. El sindicat també demana al Ministeri d'Agricultura un pla de reconversió perquè s'hi puguin acollir principalment les zones de secà amb un rendiment menor.