Campanya de la tòfona incerta per les restriccions de la Covid-19 al sector de la restauració

Es calcula que la producció a Catalunya serà d'unes dues tones, la meitat de les quals seran de conreu

Pla detall de diverses tòfones acabades de collir a una finca de Lladurs, al Solsonès
Pla detall de diverses tòfones acabades de collir a una finca de Lladurs, al Solsonès | ACN
Redacció
06 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:16h
La campanya de la tòfona d'enguany es presenta amb moltes incerteses degut a les restriccions de la Covid-19 al sector de la restauració, un dels principals clients d'aquest producte considerat com l'or negre de la cuina. Gairebé tres setmanes després de l'arrencada oficial de la temporada de collita, tant productors com restauradors apunten que les limitacions del covid afectaran, d'una banda, la venda del producte i, de l'altra, el preu.

De fet, la tòfona ja s'està pagant dues o tres vegades menys que en l'inici de temporada de l'any passat. Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) calculen que la producció d'enguany serà similar a la de l'any passat, unes dues tones, la meitat de les quals ja seran de conreu.

La Covid-19 fa que els productors de tòfona puguin tenir més dificultats per col·locar el seu producte. "Ens espanta una mica la situació, però enguany podrem fer altres coses que habitualment no fem com és comunicar-nos millor i promoure que la gent consumeixi tòfona a casa seva", detalla la presidenta de l'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Carme Vivó. De fet, Vivó assegura que encara es tracta d'un producte força desconegut i, per això, creu que és important "donar-lo a conèixer al consumidor final"

Tant la tòfona silvestre com la de conreu que es cull a Catalunya s'exporta gairebé en la seva totalitat. El tècnic del CTFC Dani Oliach detalla que entre un 80 i un 90% de la producció de tòfona se'n va a l'estranger, la majoria a França.

Enguany, però, les restriccions de la Covid-19 i el tancament o obertura parcial del sector de la restauració fa que hi hagi incertesa sobre la demanada que hi haurà d'aquest producte. "La tòfona va associada a l'alta cuina i a la restauració, té un preu elevat i ens trobem que, per exemple, a França tota la restauració està tancada i, això, evidentment està afectant", lamenta Oliach.

Aquesta situació també s'ha traslladat en el preu de la tòfona que, en aquests moments, es troba al voltant de 100 euros el quilo de mitjana, una xifra que pot ser dues o tres vegades inferior que en les mateixes dates de l'any passat. De fet, el responsable del Restaurant Mare de la Font de Solsona, Roger Vilaginés, destaca que "si hi ha un any per gaudir de la tòfona és aquest, perquè va molt barata".