Talarn sobre la gestió de la pandèmia a Lleida: «Hauríem preferit no tant tancament»

El president de la Diputació critica els desplaçaments abans del pont però defensa que el sector turístic ha de viure

Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida
Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida | ACN
Redacció
05 de desembre del 2020
Actualitzat a les 12:25h
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit en una entrevista a l'ACN que la gestió de la pandèmia a l'estiu al Segrià s'hauria d'haver fet d'una altra manera, sense "advocar" per fer tants tancaments i apostar per mesures "més laxes". Això no obstant, Talarn ha recordat que, com passa ara, les recomanacions de l'àmbit sanitari sobre el risc de rebrot eren "preocupats" i hi havia risc de "col·lapsar" el sistema.

El president de la corporació municipalista també ha criticat els desplaçaments de la gent que dijous va marxar a segones residències pel pont però ha matisat que no era fàcil prohibir-ho pel sector turístic perquè per aconseguir que la gent visqui, "la salut és el primer" però "l'economia el segon".

Joan Talarn ha recordat que a l'estiu tant ell, com l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, van parlar en reiterades ocasions amb l'aleshores president de la Generalitat, Quim Torra, per qüestionar si els tancaments perimetrals pels rebrots de Covid-19 al Segrià eren o no excessius. En paral·lel, les dades de proliferació del virus no acompanyaven i aleshores la decisió "era difícil de prendre perquè Lleida estava realment a un nivell de transmissió molt alt respecte a la resta de Catalunya".

Talarn considera que des del territori s'hauria advocat perquè no hi hagués hagut tant tancament i mesures més laxes però els experts no ho veien així i per això va tenir preferència la responsabilitat de les vides per no col·lapsar el sistema sanitari de Lleida.

Davant les noves mesures que s'apliquen actualment al conjunt del país, Talarn assegura que traslladen al Govern les queixes que arriben, sobretot en relació al greuge comparatiu que suposa un tancament municipal per un poble petit comparat amb una gran ciutat. En aquest sentit, assenyala que quan traslladen aquestes queixes, des de l'àmbit polític, és a dir des del Govern, "s'entenen perfectament" però aleshores entra en joc l'àmbit sanitari i el risc que suposa una relaxació.

Finalment, Talarn ha estat crític amb els desplaçaments que van tenir lloc dijous per marxar de pont a segons residències malgrat hi hagi confinament perimetral de cap de setmana i ha reconegut que no s'haurien d'haver fet des d'un punt de vista de "sentit comú". Això no obstant, si que ha apuntat la necessitat de compatibilitzar les decisions que es prenen des de l'àmbit sanitari i l'econòmic.