coronavirus

S'eleven a 20 les defuncions pel brot de coronavirus de la residència de Tremp

Queixes de familiars de les víctimes per la manca d’informació de la residència, a qui acusen “d'intentar ocultar el brot”

per Jordi Ubach Llorens , 3 de desembre de 2020 a les 11:41 |
Pla general de la residència Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp | ACN
Continuen augmentant les defuncions pel brot de Covid-19 de la residència Fundació Fiella de Tremp, a l’espera que comencin a fer efecte en el conjunt de la població les darreres mesures aprovades per l’ajuntament, que han entrat en vigor aquest passat dimecres. Els padrins i padrines que ja han perdut la vida a causa del brot de la residència són 20, segons ha pogut confirmar Pallars Digital de fonts solvents.

A aquests 20 traspassos no s’hi inclouen les tres morts que s’han registrat a la residència trempolina des del passat dia 19 i que no tenen relació amb el brot. A més, hi ha 110 residents contagiats, dels quals vuit estan ingressats a l’Hospital del Pallars, alguns dels quals en estat greu o semicrític. Els 102 ancians restants es mantenen dins el centre a l’espera de la seva evolució.

A la Fundació Fiella hi ha actualment nou casos negatius, dels quals un es troba dins la residència, sis es van traslladar dissabte al Centre Geriàtric del Pirineu de la Pobla de Segur i dos es van portar a la residència de Guissona. Així mateix, el Departament de Salut ha informat que aquest dijous es farà un cribratge massiu a tots els treballadors de la residència trempolina. Aquest dimecres han donat positiu quatre professionals més i ja són 36 els treballadors contagiats.

Queixes per manca d’informació

L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha dit aquest matí entrevistada al programa El món a RAC1 que la residencia no va informar a l’ajuntament de l’augment sobtat de casos de la setmana passada. Cases ha assegurat que el consistori es va assabentar de la gravetat del cas per l'alerta d’una persona externa a la residència. “És llavors quan ens posem en contacte amb el centre per posar-nos a la seva disposició i oferir-los la nostra ajuda”, ha dit.

L’alcaldessa també ha relatat que la setmana passada va ser de “descontrol” a la residència i aposta per esbrinar els motius que han portat a aquest augment sobtat de contagis un cop la situació sanitària hagi millorat. Al mateix programa, la periodista pallaresa Neus Tomàs, que ha confessat que té un familiar al centre, ha assegurat que a l’inici del brot “ningú donava explicacions als familiars”, i s’ha mostrat “sorpresa” que la residència no informés del brot en el seu inici.

Al mateix temps, familiars de residents que malauradament han traspassat en aquest important brot han expressat en declaracions a El Periódico la seva frustració i impotència per com han succeït els esdeveniments i per la manca d'informació. Al mateix temps, acusen la residència “d'intentar ocultar el brot” i han afegit també que la intervenció del Departament de Salut “ha arribat tard”. 


 

Participació