Salut impulsa cribratges intensius de Covid-19 en una dotzena de municipis del Pallars

Es faran proves de detecció a persones asimptomàtiques de més de 16 anys amb independència del municipi on resideixin

Una dona fent-se una PCR en un municipi català
Una dona fent-se una PCR en un municipi català | ACN
28 de novembre del 2020
En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de Covid-19 a Catalunya, la conselleria ha anunciat que el dilluns que ve s’inicien cribratges intensius en una vintena de municipis de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, entre els quals n’hi ha una dotzena del Pallars, sis del Jussà i sis del Sobirà.

Als testatges massius ja avançats per aquest diari en sis municipis del Pallars Sobirà, més els de la Pobla de Segur, Tremp i la Torre de Capdella, s’hi sumen ara els que es faran a Isona i Conca Dellà, Salàs de Pallars i Senterada. A la resta del Pirineu, també es realitzaran proves a la Seu d’Urgell, el Pont de Suert, Oliana, Vilaller, Vall de Boí, Organyà i Coll de Nargó, segons Salut.

Així, a Isona i Conca Dellà els cribratges es faran el 9 de desembre, de 9h a 15h, al pavelló poliesportiu, mentre que a Salàs de Pallars es realitzaran el 4 de desembre, de 9h a 14:30h, a la piscina municipal. Per últim, a Senterada els tests es faran el 3 de desembre, de 9h a 11:30h, al consultori local. 

A Tremp s’efectuaran al pavelló del Casal, de dilluns 30 de novembre a divendres 4 de desembre, de 10h a 14h i de 15h a 18h cada dia, excepte el dimecres dia 2 de desembre, quan les proves s'allargaran fins les 20h en l’horari de tarda. A la Pobla de Segur es farà al pavelló municipal, de dilluns a dimecres, en horari de 9h a 14h el dilluns i de 15h a 20h. A la Torre de Capdella les proves es faran el dijous als nuclis de Senterada (al consultori de 9h a 11:30h), a la Pobleta de Bellveí (al consultori de 12h 14h) i a Espui (al consultori de 10h a 11h. 

Al Pallars Sobirà, el recull de mostres es realitzarà en diferents poblacions i dies i començarà el proper dilluns a Sort des del pàrquing del consell comarcal. Es farà en horari de 9h a 14h el dilluns i de 15h a 19h el dimarts i el dimecres. El dijous dia 3 les proves es duran a terme al Centre Cívic de Llavorsí de 15h a 19h; el divendres dia 4 al Forn Vell de Tírvia de 9h a 11h i al Nou Casal de Ribera de Cardós de 12h a 14h.

El cribratge es reprendrà la setmana següent, el dimecres dia 9, amb tests al poliesportiu d’Esterri d’Àneu de 9h a 14h i el dijous dia 10, al mateix lloc, de 15h a 19h. Per últim, el divendres 11 de desembre el Saló de Rialp acollirà les darreres proves, de 9h a 15h.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, sense importar el municipi on resideixin, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid.

Objectiu: tallar l’extensió del virus

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l’Institut Català de la Salut i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública. Les proves per a la detecció de la Covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).