La Diputació augmenta un 2,5% el pressupost i destina més de 12 milions en accions anti-Covid

L'organisme provincial fixa les polítiques de reconstrucció en quatre pilars: transformació, salut, cultura i repoblament

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn | ACN
24 de novembre del 2020
Actualitzat a les 15:13h
El govern de la Diputació de Lleida ha presentat aquest dimarts el nou pressupost per al 2021, un any que estarà marcat per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19.

El president de l'organisme provincial, Joan Talarn, ha anunciat que els números es fixen en 137.304.876 euros, un 2'5% més que l'exercici anterior.

Els nous pressupostos presentats aquest dimarts destinen un total de 12,4 milions d'euros en accions anti-virus i de reconstrucció econòmica del territori. Els diners destinats a aquest fi pivoten en quatre pilars que s'estructuren en la transformació (761.000 euros), la salut (4.654.000 euros), cultura (1.649.000) i el repoblament (2.997.000). 

Talarn ha apuntat que els objectius pressupostaris per a l'any vinent passen per consolidar els canvis estructurals aplicats als pressuposts del 2020, mantenir l'activitat "que la pandèmia ha posat en perill" i prioritzar les accions i els projectes que tinguin com a objectiu "la reversió dels efectes negatius de la Covid-19".

La Diputació destinarà 18 milions a cooperació municipal, i 4,7 milions a la cooperació comarcal. Una de les novetats dels comptes és la creació d'un fons de 2 milions d'euros per als municipis en risc de despoblament, a més d'una partida de 100.000 euros per a guarderies de municipis amb poca població.

Des d'aquesta àrea s'aposta per ajudar a la recuperació del territori fent les inversions necessàries als municipis ajudant-los també a modernitzar i agilitzar l'administració local. Així mateix, els consells comarcals rebran ajuts per garantir la prestació dels serveis de cooperació i assistència tècnica als municipis així com la prestació dels serveis de secretaria-intervenció

Activació dels romanents que s'obtinguin de la liquidació del 2020

Així mateix, des del govern d'ERC i JxCat s'aposta per activar els romanents que s'obtinguin de la liquidació del pressupost 2020 i sumar-los als dos fons de contingència covid que inicialment comptarien amb 2,1 milions d'euros per fer front situacions d'emergència que hagin de cobrir els ens locals i els centres sanitaris. Segons ha dit el president de la Diputació de Lleida, la previsió és tancar l'exercici del 2020 amb un romanent de l'entorn d'uns 40 milions d'euros, una part del qual s'incorporarà a aquests dons de contingència.

Prop de 50 milions per als ajuntaments i consells comarcals

El pressupost preveu 49,6 milions d'euros per als ajuntaments i consells comarcals, entre ajuts i inversions. Uns 24,3 milions es destinaran a personal; 15,4 milions a inversió al territori, als quals s'haurà de sumar uns altres 10 milions per al desplegament de la xarxa de fibra òptica a la demarcació; 10,2 milions aniran a parar a entitats, mentre 6,4 milions seran per amortitzacions. Per organismes, l'Institut d'Estudis Ilerdencs percebrà 7,7 milions d'euros (6,34% més que al 2020); 7,5 milions seran per a l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (11,12% més); el Patronat de Turisme rebrà 5,1 milions (5,43% menys), i Promoció Econòmica, 3,1 milions d'euros (8,51% més).

El pressupost seran aprovats al desembre

Els nous números seran aprovats en el ple del mes de desembre. Talarn ha insistit en la "consolidació" de les xifres del pressupost del 2020 alhora que ha agraït la tasca dels treballadors de la Diputació en la confecció de les xifres per a l'any vinent.