L'os Cachou hauria estat enverinat amb anticongelant

Entitats ecologistes havien dubtat que la causa de la mort fos una baralla amb un altre animal, com deien les fonts oficials

Imatge de detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d’abril
Imatge de detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d’abril | Agents Rurals
Redacció
21 de novembre del 2020
L'os Cachou hauria estat enverinat amb anticongelant. Concretament amb etilenglicol, l'ingredient primari dels anticongelants per a cotxes, segons han assegurat fonts coneixedores del cas.

L'agent de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran detingut dimecres en relació amb la mort del plantígrad va quedar en llibertat dijous després de comparèixer al jutjat de Vielha, on es va negar a declarar davant del jutge. 

Entitats ecologistes van considerar poc creïbles les causes oficials de la mort d'aquest animal que va ser trobat sense vida el 9 d'abril i van demanar saber el resultat de la necròpsia perquè sospiten que hauria pogut ser enverinat. El cas està sota secret d'actuacions des del maig. 

Cronologia dels fets

Els primers resultats de la necròpsia de l'os Cachou, trobat mort en un indret de difícil accés de Les (Val d'Aran), apuntaven a "una agressió produïda molt probablement per un altre os i una posterior caiguda d'uns 40 metres per un terreny molt abrupte", segons va comunicar el Conselh Generau d'Aran. Són les conclusions preliminars de la necròpsia del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB i l'acta de recollida del cadàver.

Durant l'examen es va constatar que l'animal presentava "ferides perforants amb hemorràgies al costat esquerre del cap (per sota de l'orella i coll proximal), que corresponien a ferides ante mortem". En tractar-se d'un mascle adult, es va deduir que només un altre os podia haver-li causat aquestes lesions, segons indicava l'informe.

Tot i que la versió oficial sobre la possible causa de la mort de Cachou és que va perdre la vida per una baralla amb un altre os i una posterior caiguda per un barranc, entitats ecologistes en van discrepar i sospitar que podria haver estat enverinat. En aquest sentit, la Fundació Oso Pardo va assenyalar que la mort d'aquest exemplar només es pot analitzar amb els resultats de la necròpsia completa. Uns resultats als quals ara no es pot, de moment, accedir, per la decisió adoptada per la jutgessa.