Mor Jesús Tarragona, el mossèn que va recuperar l'art lleidatà després de la Guerra Civil

Tenia 95 anys i va destacar per la seva dedicació i aportació al món de la cultura i l’art

Jesús Tarragona
Jesús Tarragona | Museu de Lleida
12 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:11h
El sacerdot lleidatà Jesús Tarragona Muray (1925) ha mort aquest dijous al matí als 95 anys. Tarragona va ser rector de diverses parròquies a la Noguera, Urgell, Segrià i la Franja de Ponent i va destacar per la seva dedicació i aportació al món de la cultura i l’art. El 1943, essent estudiant del Seminari de Lleida, es va encarregar de la recuperació de peces d’art del Museu Diocesà de Lleida dispersades durant la Guerra Civil. De fet, Tarragona ha estat una de les "ànimes" del Museu de Lleida des de la seva creació. 

L’any 1964 va ser nomenat màxim responsable del Museu Diocesà de Lleida i el 1967 va assumir el càrrec de delegat de Patrimoni Artístic de la Diòcesi de Lleida.

Va ser un dels fundadors de l’Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida i també va exercir de comissari en diverses exposicions i d’assessor d’institucions i comissions d’art i restauració. Com a investigador, va publicar diversos llibres i articles centrats en l’art sacre català.

La mort de Tarragona s'ha produit només un dia després del decés del bisbe emèrit de Lleida, Francesc Xavier Ciuraneta, una de les figures que més va defensar la conservació de la col·lecció d'art de la Franja al Museu de Lleida.