Balaguer homenatja «Xepis», virtuosa figura de la festa i la tradició

La Paeria posa en valor Pepito Planes Olives com un dels més grans referents de la participació cultural i festiva de la ciutat durant dècades

Xepis i el seu capgròs amb l'alcalde de Balaguer
Xepis i el seu capgròs amb l'alcalde de Balaguer | Marta Planes
06 de novembre del 2020
Actualitzat el 07 de novembre a les 16:22h
Totes les ciutats tenen fars. Referents que generen unanimitat i a qui se'ls segueix per norma sense que calguin massa més arguments Es fa perquè és aquesta persona. A Balaguer, una d'aquestes persones és Pepito Planes Olives, en "Xepis". Un dels personatges més populars de la ciutat i una icona festiva des de fa dècades. La festa, a la capital de la Noguera, ha anat aperallada amb aquest veí de 80 anys que aquest divendres ha rebut l'homenatge de la Paeria.

El virus ha obligat a fer-ho en petit format en el que ha estat una paradoxa del destí. L'home que més ha gaudit envoltat de gent ha rebut el reconeixement de la seva ciutat en la intimitat, sense grans aplaudiments ni abraçades i a les portes d'una Festa Major de petit format. "Xepis", que va agafar el sobrenom del seu pare, un as en el joc de les xapes, ha estat homenatjat per ser el far balaguerí de la festa i la tradició, per l'enginy i la voluntat de ser el protagonista de la celebració, la que sigui. Carnaval, Festa Major i Transsegre han estat cites obligades en les quals ha pogut desplegar any rere any les essències del mecànic que porta a dins per acabar esdevenint un artista. En "Xepis" pensa, executa, gaudeix i meravella; "La gent queda acollonida", li agrada dir quan explica alguna de les seves nombroses pensades.
 
Algunes les ha recordat en el seu discurs d'agraïment després de la sorpresa de trobar-se amb un homenatge organitzat i que ha estat emès on-line. Després d'un panegíric de l'alcalde Joedi Ignasi Vidal, que ha lloat les virtuts de l'homenatjat, "Xepis" ha parlat de la pel·lícula de Gene Wilder, "La dona de vermell", i de com se li va acudir vestir-se com Kelly LeBrock un dia de carnestoltes amb ventilador inclòs per aixecar el vol de la faldilla. Ha recordat les èpoques d'infant i de com el captivaven els gegants i els nanos, i ha detallat com va abocar-se a l'enginyeria naval per la Transsegre.

Potser sense voler-ho, "Xepis" ha fet un precís balanç de la seva trajectòria artístico-festiva evocant diverses èpoques de la seva vida i apuntant cap al futur amb la motivació d'estrenar el nou capgròs que a partir d'aquest divendres ha entrat a formar part de la plantilla; el "Xepis". Un nano fet a imatge i semblança seva i que ha aparegut com una estrella de cine per acompanyar el seu model i fixar la imatge d'un rostre que no envellirà. Balaguer tindrà un "Xepis" per sempre.
 

Xepis i el seu capgròs amb l'alcalde de Balaguer Foto: Marta Planes