El Govern torna a declarar d'Interès Nacional el Museu de Lleida

El TSJC va anul·lar la declaració del 2016 després que els bisbats d'Osca i Barbastre-Montsó interposessin un recurs

Redacció
05 de novembre del 2020
Actualitzat a les 12:58h
L'entrada del Museu de Lleida
L'entrada del Museu de Lleida | ACN
El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va aprovar aquest dimarts declarar Museu d'Interès Nacional el Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.

És la segona vegada que l'executiu ho fa, ja que al 2016 es va atorgar aquesta distinció a l'equipament museístic però al febrer de 2017, els bisbats d'Osca i de Barbastre – Montsó van interposar un recurs contenciós administratiu davant del TSJC contra l'acord per un defecte de forma en la declaració.

L'octubre de 2019, el TSJC va anul·lar la declaració i davant d'això es va començar a tramitar altre cop fins que la Comissió Executiva de la Junta de Museus de Catalunya va informar favorablement sobre la proposta, el 10 de juny d'aquest any.
La declaració de Museu d'Interès Nacional del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal surt publicada aquest dijous al DOGC.

El Museu, inaugurat l'any 2007, està integrat bàsicament per tres col·leccions: la de l'antic Museu Diocesà, la d'arqueologia de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i la del tresor de la catedral de Lleida. Aquestes col·leccions comprenen bàsicament totes les èpoques de la història i de l'art del nostre país i les fan patents a través d'objectes destacats, d'altíssim nivell. Aquestes peces estel·lars, que són fites de la història de les terres de Ponent, es veuen contextualitzades per una amplíssima col·lecció d'altres objectes que fan entendre tot un món cultural i la seva evolució.

Pel Govern, el Museu de Lleida és un equipament patrimonial indispensable per entendre les terres de Ponent i, en conseqüència, per a una comprensió global de Catalunya i dels territoris vinculats a la seva cultura.