Traslladen a Borén les piques romàniques de l'església mig enrunada d'Àrreu per protegir-les

Amb l'arribada de l'accés rodat al poble augmentava la possibilitat d'actes vandàlics o espolis

Imatge d’una de les piques traslladades a Borén
Imatge d’una de les piques traslladades a Borén | ACN
Redacció
28 d'octubre del 2020
L’Ajuntament d’Alt Àneu, el Bisbat d’Urgell i la Generalitat de Catalunya han traslladat les dos piques baptismals romàniques de l’església de Sant Serni d’Àrreu, a Alt Àneu, a l’església veïna de Borén per salvaguardar-les i evitar que no siguin víctimes del pillatge o l’espoli. Un trasllat que arriba després que aquest passat estiu diverses veus del món de l'art i la cultura mostressin la seva indignació per l'abandonament i el mal estat de l'església romànica.

La voluntat de totes les parts era treure les piques d'Àrreu per protegir-les, però amb la condició que no abandonessin el municipi. Per aquesta raó s'han portat a l'església més propera, la de Borén, on ja hi ha una talla romànica de l'església d'Àrreu que es va treure pels mateixos motius ara fa uns anys. Es tracta de dos piles baptismal i una d’olis, que mantenen perfectament els seus gravats exteriors.

Aquesta actuació forma part d'un projecte més ampli que l'Ajuntament d'Alt Àneu té planificat. La primera actuació va ser fer arribar una pista de terra fins al poble per poder-hi accedir amb vehicle totterreny. Ara, que ja hi ha accés rodat, s'ha prioritzat treure les peces d'alt valor patrimonial per protegir-les.
 

Imatge d’una de les piques traslladades a Borén. Foto: ACN


L'alcalde d'Alt Àneu, Xavier Llena, ha explicat que el següent pas ha de ser millorar la pista i que sigui transitable per tota mena de vehicles. De manera paral·lela, s'ha de treballar per restaurar l'església i evitar el seu progressiu deteriorament.

Clara Arbués, delegada de Patrimoni del Bisbat d'Urgell, ha explicat que a l'església s'hi farà una intervenció d'urgència per treure les humitats de l'interior de l'edifici i apuntalar-lo per evitar el seu ensorrament. Actualment, presenta un gran forat al teulat i les parets estan bastant ensorrades.

Dos trasllats amb poc més de 200 anys

L'any 1803 una allau va arribar al poble d'Àrreu i va provocar 17 morts i la destrucció de 10 cases. Després d'aquest episodi, els habitants d'Àrreu van canviar el poble de lloc per protegir-lo d'aquest perill i el van construir uns 100 metres de desnivell més avall i més a l'est, on es troba actualment. Es creu que del poble original d'Àrreu es van baixar les piques al nou poble. 
 

Imatge del trasllat de les piques baptismals d’Àrreu. Foto: Ajuntament