La pandèmia ja ha fet tancar definitivament una vintena de negocis de l'Eix Comercial de Lleida

Els propietaris dels locals contemplen una reducció dels preus dels lloguers per fomentar la reactivació econòmica

Persones passejant amb mascareta per l'Eix Comercial de Lleida
Persones passejant amb mascareta per l'Eix Comercial de Lleida | Àlvar Llobet
21 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:49h
La pandèmia del Covid-19 està passant factura als comerços de l'Eix Comercial de Lleida, que des del mes de març passat ja han hagut de fer front a tres confinaments. La interrupció del negoci, més greu que en altres indrets de Catalunya perquè Lleida es va confinar durant el mes de juliol després de l'augment dels contagis, ha acabat per fer abaixar la persiana de manera definitiva a una vintena de comerços de la zona, que compta amb 443 establiments.

En aquest sentit, els propietaris dels locals ja contemplen una abaixada dels preus dels lloguers per fer possible una reactivació de l'economia de l'eix en uns propers mesos que estaran marcats per la tasca de recuperar l'activitat comercial. Aquesta opció entronca amb la decisió del Govern de reduir a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia al 50% en cas que arrendatari i propietari no es posin d'acord en altres modificacions.

El decret preveu que els llogaters puguin demanar canvis "raonables" a les condicions del contracte però que, si no hi ha acord a través de la negociació, es forci la reducció al 50% del lloguer mentre duri la suspensió total de l'activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials. Per donar cobertura legal a la reducció, el decret preveu que en dos anys el Govern inclogui la clàusula rebus sic stanitibus a l'ordenament jurídic.

Davant d'aquesta situació, les institucions lleidatanes fan una crida a la compra als comerços de proximitat abans que a les grans multinacionals. En aquest sentit, des de la Paeria i la Diputació de Lleida s'insta a una responsabilitat comercial que es tradueixi en compres als negocis de la ciutat.