Llardecans vol combatre el despoblament potenciant la seva escola

L'artista Lara Costafreda ha transformat la façana del centre amb pintures de fauna i flora de l'entorn

Redacció
14 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:09h
Imatge de l'escola de Llardecans, amb les pintures de l'artista Lara Costafreda
Imatge de l'escola de Llardecans, amb les pintures de l'artista Lara Costafreda | YOUTUBE
El poble de Llardecans, un dels últims de la comarca del Segrià abans d'entrar ja en territori de Les Garrigues, és un dels municipis que pateix de forma sistemàtica i continuada el problema del despoblament. Per mirar de combatre'l, des de l'Ajuntament s'ha posat en marxa una estratègia que compta amb la col:laboració de l'artista i dissenyadora Lara Costafreda, nascuda a Llardecans, i que té el seu eix en l'escola del municipi.

El consistori ha publicat a les xarxes un vídeo es reivindica el paper central de l'escola en la vida del municipi, i se'n destaquen virtuts molt convenients en uns temps marcats per la pandèmia, com ara la possibilitat de mantenir ratios baixes d'alumnes o  mesures que garanteixin poder assistir a les aules amb regularitat. De fet, aquesta escola -Arc d'Ada-Zer l'Oliver- no ha patit cap cas ni ha hagut de fer cap aillament, i el mateix passa en altres del mateix entorn rural.

Aquest centre, de moment, no està en risc de ser tancat ja que compta amb alumnat suficicient (una trentena de nens i nenes que cursen el cicle de primària) , desde l'ajuntament se'l considera clau per revertir una tendència històrica i de difícil aturador; com destaca l'alcaldesa, Carme Piñol, Llardecans “compta ara amb 450 habitans; fa 50 anys eren el doble, i en fa 100, el triple”. Cada any marxa del poble més gent de la que hi neix, i la progressió situa el final en l'horitzó. Per reverir-ho, es plantegen iniciatives com aquesta, en la que l'artista Lara Costafreda, que resideix a Barcelona, ha tornat a la que va ser la seva escola per cobrir-ne les parets amb pintures alegóriques de la fauna i la flora de la zona per fer que aquesta “transformació de l'espai exterior”-com ella mateixa explica al vídeo- sigui també “material pedagògic per als alumnes al crear un vincle entre el que hi ha dins i el que hi ha fora de l'escola”.

Aquest és el vídeo publicat per l'Ajuntament de Llardecans.