MUNICIPIS

Llardecans vol combatre el despoblament potenciant la seva escola

L'artista Lara Costafreda ha transformat la façana del centre amb pintures de fauna i flora de l'entorn

Imatge de l'escola de Llardecans, amb les pintures de l'artista Lara Costafreda | YOUTUBE
per NacióLleida, 14 d'octubre de 2020 a les 18:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El poble de Llardecans, un dels últims de la comarca del Segrià abans d'entrar ja en territori de Les Garrigues, és un dels municipis que pateix de forma sistemàtica i continuada el problema del despoblament. Per mirar de combatre'l, des de l'Ajuntament s'ha posat en marxa una estratègia que compta amb la col:laboració de l'artista i dissenyadora Lara Costafreda, nascuda a Llardecans, i que té el seu eix en l'escola del municipi.

El consistori ha publicat a les xarxes un vídeo es reivindica el paper central de l'escola en la vida del municipi, i se'n destaquen virtuts molt convenients en uns temps marcats per la pandèmia, com ara la possibilitat de mantenir ratios baixes d'alumnes o  mesures que garanteixin poder assistir a les aules amb regularitat. De fet, aquesta escola -Arc d'Ada-Zer l'Oliver- no ha patit cap cas ni ha hagut de fer cap aillament, i el mateix passa en altres del mateix entorn rural.


Aquest centre, de moment, no està en risc de ser tancat ja que compta amb alumnat suficicient (una trentena de nens i nenes que cursen el cicle de primària) , desde l'ajuntament se'l considera clau per revertir una tendència històrica i de difícil aturador; com destaca l'alcaldesa, Carme Piñol, Llardecans “compta ara amb 450 habitans; fa 50 anys eren el doble, i en fa 100, el triple”. Cada any marxa del poble més gent de la que hi neix, i la progressió situa el final en l'horitzó. Per reverir-ho, es plantegen iniciatives com aquesta, en la que l'artista Lara Costafreda, que resideix a Barcelona, ha tornat a la que va ser la seva escola per cobrir-ne les parets amb pintures alegóriques de la fauna i la flora de la zona per fer que aquesta “transformació de l'espai exterior”-com ella mateixa explica al vídeo- sigui també “material pedagògic per als alumnes al crear un vincle entre el que hi ha dins i el que hi ha fora de l'escola”.

Aquest és el vídeo publicat per l'Ajuntament de Llardecans.


 

Participació