L'Espai Lluís Companys del Tarròs, tancat des de 2019, reobrirà de dijous a diumenge

La vigília del 80è aniversari de l'afusellament de l'expresident Capella torna a demanar a l'Estat que demani disculpes

La consellera de Justícia, Ester Capella, amb la pedra Stolperstein que recorda l'afusellament del president Lluís Companys
La consellera de Justícia, Ester Capella, amb la pedra Stolperstein que recorda l'afusellament del president Lluís Companys | ACN
Redacció
14 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 18:36h
L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprendrà l'activitat els propers mesos després d'estar tancat des de la tardor de 2019. Gràcies a un conveni que signaran la Generalitat i la Diputació de Lleida amb el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Tornabous (Urgell) amb una inversió prevista de 240.000 euros l'equipament s'obrirà de dijous a diumenge i comptarà amb un pla educatiu per a escoles i instituts. La consellera de Justícia, Ester Capella, acompanyada del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, del president del Consell Comarcal de l'Urgell, Gerard Balcells, i d'altres autoritats, ha visitat l'Espai la vigília del 80è aniversari de l'afusellament de l'expresident pel franquisme i ha aprofitat per tornar a demanar a l'Estat que demani disculpes. Capella ha afegit que el govern espanyol "va tard i es queda curt" amb la Llei de memòria democràtica que està tramitant.

El conveni que se signarà properament determina que durant els pròxims quatre anys, Justícia destinarà 80.000 euros a assegurar el funcionament del centre, mentre que la Diputació hi aportarà 160.000 euros durant el mateix període. La inversió es destinarà a al contractació d'una persona que gestionarà l'Espai i farà visites guiades al públic, escoles i instituts. Els diners també aniran a parar a la difusió del centre i a l'adquisició d'equips i mobiliari.

En aquest sentit, la consellera Capella ha destacat que l'objectiu és donar a conèixer la "dimensió humana i política" del president Companys, així com tot el que va significar per moltes de les causes que va abanderar.

L'Ajuntament de Tornabous i el Consell Comarcal de l'Urgell es comprometen a dinamitzar el centre

L'Espai es va inaugurar al 2014. L'edifici va tenir un cost d'uns 800.000 euros, finançats al 50% per l'Ajuntament i pels fons FEDER. A banda, la conversió de l'Espai en museu va tenir un cost d'uns 100.000 euros, finançats també al 50% per la Generalitat i la Diputació de Lleida. Fins al 2017, el centre va obrir només en hores concertades. L'any 2018 va obrir de dijous a diumenge, però durant aquell any només va rebre 188 visites. No hi havia una programació d'activitats definides ni tampoc campanyes de promoció. L'Ajuntament va decidir tancar-lo la tardor de 2019 amb l'objectiu de repensar-lo, reestructurar-lo i dinamitzar-lo culturalment. Finalment, va reobrir l'11 de setembre passat amb una jornada de portes obertes i la incorporació d'una persona per a la seva gestió, que ha estat seleccionada mitjançant concurs públic. Entre els objectius, hi ha el compromís de portar-hi a terme activitats culturals com ara concerts, recitals o presentacions de llibres, etc.

Sense el perdó de l'estat espanyol a l'afusellament de Companys

La consellera Capella ha recordat que Catalunya va declarar il·legals els judicis franquistes al 2017 i que també es va anul·lar el procediment a Companys. En aquest sentit, també ha recordat que ja l'any 1990 Alemanya i França van demanar perdó a la Generalitat per haver detingut i lliurat al franquisme l'expresident. És per això, que ha reiterat que en aquest "relat" encara hi falta el perdó de l'estat espanyol i ha tornat a fer una crida en aquest sentit.

Just el dia que es compleix un any de la sentència als líders polítics per l'1-O, Capella ha denunciat "l'anormalitat democràtica" que viu el país, i ha afegit que malgrat els tràmits per la Llei de memòria democràtica de l'Estat, el govern espanyol va "tard i es queda curt". En aquest sentit, ha assegurat que l'Estat pot regular el codi penal perquè l'enaltiment del franquisme i l'exhibició de simbologia nazi estigui penalitzada pel Codi Penal.