Cinc donants d'òrgans propicien 30 transplantaments a Lleida en plena pandèmia

El coronavirus ha fet que la xifra aquest any sigui sensiblement inferior a la d'altres anys

Un transplantament a l'HU Arnau de Vilanova de Lleida
Un transplantament a l'HU Arnau de Vilanova de Lleida | HUAV
Redacció
14 d'octubre del 2020
Actualitzat a la 13:12h
Cinc donants d'òrgans han propiciat 30 trasplantaments enguany a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, malgrat la pandèmia de coronavirus. La coordinadora de trasplantaments de l'hospital, Mariona Badia, ha afirmat que aquesta xifra és sensiblement inferior a la de l'any passat, segons un comunicat de l'hospital aquest dimecres, Dia Mundial de la Donació d'Òrgans, Teixits i Trasplantaments. "Aquestes donacions són enormement valuoses ja que, malgrat totes les dificultats, la generositat dels nostres conciutadans continua sent present", ha assegurat Badia.

Segons explica la coordinadora, les UCI són un dels àmbits de referència en la detecció d'aquelles persones que, després de la seva mort, amb un acte de màxima generositat poden ser donants d'òrgans. Pel fet que l'UCI ha estat en la primera línia de l'atenció als pacients greus afectats per la Covid-19, al fet que la majoria de coordinadors de trasplantaments són professionals de medicina intensiva i al fet que les persones trasplantades reben fàrmacs inmunosupresors va ser necessari reduir l'activitat del trasplantament als casos d'urgència vital i en les situacions especials.

Durant els mesos de gener i febrer de 2020, a Catalunya es van poder realitzar 267 trasplantaments, 43 més que en el mateix període de l'any anterior, però l'arribada de la pandèmia de la Covid-19 va suposar un descens dràstic, amb només set trasplantaments el mes d'abril després que en 2019 es van realitzar 1.29 trasplantaments, una xifra històrica.