El Museu de Lleida recorre el lliurament de les 111 obres de la Franja a parròquies aragoneses

Pantocrátor de Sant Vicent de Treserra al Museu de Lleida
Pantocrátor de Sant Vicent de Treserra al Museu de Lleida | EUROPA PRESS
Redacció
13 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:35h
El Consoci del Museu de Lleida ha acordat aquest dimarts recórrer davant l'Audiència Provincial d'Osca la sentència del Jutjat de Primera Instància de Barbastre (Osca) que va ordenar el lliurament de 111 peces a les parròquies aragoneses de les quals són originàries, han explicat a Europa Press fonts dels serveis jurídics de Cultura.

El plenari ha acordat presentar un recurs d'apel·lació contra la sentència de desembre de 2019 que va estimar una demanda del Bisbat de Barbastre-Monzó, en representació de les 43 parròquies d'aquesta diòcesi, contra el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida.

El Jutjat de Barbastre va assenyalar que els béns "són propietat de cadascuna de les parròquies de les quals procedeixen i que han de ser retornats de manera immediata, a cadascuna d'elles, per mediació del Bisbat de Barbastre-Montsó en la seva seu social".

Aquest litigi té el seu origen en 1995, quan entrava en vigor un decret basat en la disposició del Concili Vaticà II que recomanava adequar els límits eclesiàstics als civils, amb el que esglésies de la diòcesi de Lleida de pobles d'Osca Lleida van passar al bisbat de nova creació Barbastre-Montsó.

La sentència de desembre és la resposta a la demanda interposada en 2018 pel Bisbat Barbastre-Montsó reclamant els béns de les parròquies aragoneses.

La Generalitat ja va presentar un conflicte de jurisdicció en considerar que el jutge de Barbastre no era competent, per tractar-se d'una col·lecció protegida pel patrimoni, i el Tribunal de Conflictes de Jurisdicció el va desestimar i va determinar que el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre (Osca) era el competent.