POLÍTICA MUNICIPAL

La Paeria aprova les noves ordenances fiscals, que neixen amb polèmica

Al ple també s'ha aprovat retirar el bust de Joan Carles I de la Paeria

per NacióLleida, 9 d'octubre de 2020 a les 17:23 |
Un moment del ple de la Paeria d'aquest divendres, de caràcter semipresencial | PAERIA
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Lleida ha aprovat les ordenances fiscals que regiran els impostos i les taxes dels serveis municipals el 2021 amb els vots favorables del govern d’ERC, JuntsxCat i el Comú i en contra del PSC, Cs i PP.

La tinenta d’alcalde Montse Pifarré ha destacat que el nous tributs permeten mantenir els serveis públics municipals, de capital importància, a la vegada que seguir al costat de les persones: “perquè són vulnerables o perquè els ha afectat la crisi econòmica propiciada per la Covid necessiten, més que mai, de la solidaritat de tots els conciutadans”.


La regidora d’Hisenda ha remarcat que les ordenances 2021 són responsables “amb la situació actual de la ciutat i de la paeria, que avancen en equitat i eficiència, promouen la progressivitat fiscal i la defensa del medi ambient.

Pifarré ha subratllat “la complexitat que representa elaborar les ordenances en un context com l’actual i per a un ajuntament que té un deute de 175 MEUR, una liquidació negativa” i una disminució d’ingressos que afecta tant a aquest exercici com al pròxim.


Les noves ordenances

L’acord assolit representa una pujada de les ordenances de l'1,05%, equivalent a la inflació de l'últim any (mitjana dels IPC de Lleida i de Catalunya el 2019), en línia amb el criteri marcat els darrers exercicis.


La Paeria incorpora una nova tarifació progressiva per a les escoles bressol per trams de renda i segons el nombre d’integrants de la unitat familiar. Amb aquest canvi, que s’aplicarà el curs 2021-22, l'equip de govern argumenta que un 80% de les famílies pagaran la meitat o menys del preu d’escolarització.

Una altra de les novetats és la taxa de protecció i tinença d'animals de companyia, de 20 € per animal ampliada a 40 € per als perillosos, tot i que s’estableix un ampli ventall de bonificacions i exempcions. La llicència per a animals potencialment perillosos passa dels 5,9 als 50 euros. Aquestes incorporacions, segons la Paeria, permetran disposar de nous instruments per gestionar la presència dels animals a l'espai públic, realitzar campanyes i fomentar les adopcions de gossos.

Montse Pifarré ha destacat que amb les noves ordenances es fa un pas endavant per facilitar i fer més còmodes les gestions administratives per part de la ciutadania. D’altra banda, es manté la tarifa de la zona blava i sols s’incrementa la de sancions. Així mateix, l’IBI gravarà les persones jurídiques (no les persones físiques) amb un 50% de recàrrec a partir del segon pis que mantinguin buit, el que afectarà entitats bancàries i grans immobiliàries.

Intervencions dels grups i de la FAVLL

El grup del PSC ha presentat una esmena a la totalitat i 26 de parcials al projecte presentat pel govern, de les quals, se n’han acceptat tres. La seva portaveu, Begoña Iglesias, ha criticat la nova pujada dels impostos i tributs, que “ofeguen la ciutadania sense cap mirament”. Iglesias ha assenyalat que el govern municipal ha “perdut el contacte amb la ciutadania” i no és a l’alçada de les circumstàncies.

El grup de Ciutadans també ha presentat una esmena a la totalitat a la proposta. La seva portaveu, Ángeles Ribes, ha demanat la congelació de les ordenances al nivell de 2019 i ha expressat el seu rebuig “a la pujada de tots els tributs enmig de la crisi”. Ribes ha reclamat “recaptacions progressives en funció de la renda” i eliminar les despeses supèrflues.

El portaveu del PP, Xavier Palau, s’ha mostrat molt crític amb un augment d’impostos que ha qualificat d’“indiscriminat” i que se suma a la pujada que ja es va establir l’any passat. Palau ha acusat el govern de “no fer polítiques d’esquerres” sinó “neoliberals” i de castigar les classes mitjanes i treballadores. El seu grup també ha presentat una esmena a la totalitat de la proposta.

En la seva intervenció, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL), Toni Baró, ha demanat la millora necessària del model de finançament dels ajuntaments que una crisi com l’actual fa encara més evident. Així mateix, ha assenyalat que una pujada d’impostos no agrada ningú però que “compren en part” els arguments explicats pel govern.

El projecte de les ordenances ha incorporat l'esmena del grup socialista per bonificar l'IAE un 20% a les empreses que signin la meitat dels contractes indefinits a famílies monomarentals, persones amb atur de llarga durada i persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%.

Del mateix grup, també s’ha aprovat l’esmena amb què es bonifica el 90% de la taxa d'obertura de negocis al Centre Històric així com una altra bonificació, fins al 50% de l’IAE, a les empreses que posin en marxa un pla de mobilitat dels seus treballadors/es.

Les esmenes a la totalitat presentades per tots tres grups de l’oposició han quedat rebutjades i se n’han aprovat dos esmenes del grup del Comú.

Més agilitat per a les llicències

El tinent d’alcalde Toni Postius ha destacat el salt endavant que representa la modificació de l’Ordenança, que regula els procediments d’intervenció administrativa municipal sobre l’ús del sòl i edificació, llicències urbanístiques i comunicacions prèvies, “ens permetrà agilitzar la tramitació dels permisos i projectes i resoldre'ls amb major celeritat”. Postius ha subratllat la col·laboració que s’ha establert per desenvolupar aquest canvi amb col·legis professionals i altres entitats. El punt s’ha aprovat amb l’abstenció del PSC.

El ple ha donat llum verda al conveni marc de col·laboració entre la Paeria i la Diputació de Lleida per finançar la rehabilitació d’un edifici emplaçat al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari, l’antiga capitania, per crear-hi l’Agro Living Lab dotat amb 150.000 euros. Es tracta d’un laboratori que treballarà en la innovació del sector agroalimentari dins del projecte europeu INNO4AGRO.

El consistori ha aprovat per unanimitat el plec de clàusules del contracte del Servei d’Ajut al Domicili (SAD) i l’inici de la licitació.

També ha tirat endavant la delegació en el paer en cap per part de consellera de Salut de la competència sancionadora per la comissió d’infraccions lleus en matèria de la Covid 1.

Una altra delegació en l’alcalde Pueyo que s’ha acordat avui és la d’aprovar i signar el conveni amb el Consell Comarcal del Segrià per gestionar les ajudes de reactivació del comerç i de la restauració per tal de donar la màxima celeritat a tota la tramitació.

La sessió ha començat amb la renúncia del regidor del grup municipal de Ciutadans, José Luis Osorio.

Fora el bust de Joan Carles I

El ple de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest divendres retirar al rei emèrit Joan Carles I els reconeixements a la ciutat, entre ells el bust del saló de plens del consistori.
El regidor d’ERC, Jaume Rutllant, ha recordat que “no parlem només de política i drets fonamentals, parlem també de l’engany que ha suposat el comportament presumptament corrupte del rei emèrit Joan Carles I”. És per això que Esquerra Republicana demanava en aquesta moció el rebuig al sistema monàrquic espanyol i fer efectiva la retirada dels reconeixements a Joan Carles de Borbó en tot allò que afecta a la ciutat de Lleida. Sobre aquest darrer punt, Rutllant a afirmat que “és just i necessari que es retirin aquests reconeixements, atès que si en algun moment va existir alguna mena de contracte social sobre el seu paper representatiu, aquest ha quedat resolt definitivament en el moment de la seva fugida, com també ho va quedar el de Felip VI el 3 d’octubre de 2017”.

Rutllant ha acabat la seva intervenció posant en dubte “la imparcialitat d’alguns tribunals de l’estat” a l’hora de jutjar al rei emèrit i ha defensat un referèndum per decidir el model d’estat: “Si l’estat espanyol volgués superar d’una forma definitiva aquesta etapa, seria obligat un referèndum sobre monarquia o república”. La moció, presentada per ERC-AM, que governa a l'Ajuntament al costat de JUNTSxCat i el Comú de Lleida, ha comptat amb els vots a favor dels partits de govern i la votació en contra dels de l'oposició: PSC, PP i Ciutadans.

Durant la celebració del Ple municipal, s’han concentrat davant de la Paeria un grup de militants d’Esquerra Republicana a la ciutat de Lleida per donar suport a la moció, amb una pancarta on s’hi podia llegir “Desterrem la monarquia de Lleida”, al mateix temps que també han tingut lloc mobilitzacions arreu de Catalunya per rebutjar la visita del rei Felip VI a la ciutat de Barcelona.

La moció, presentada per ERC-AM, que governa a l'Ajuntament al costat de JUNTSxCat i el Comú de Lleida, ha comptat amb els vots a favor dels partits de govern i la votació en contra dels de l'oposició: PSC, PP i Ciutadans.

 

 

Participació