MEMÒRIA HISTÒRICA

Ruta virtual per conèixer els espais de poder franquista a Lleida

L'acta ha aplegat un centenar de participants

per NacióLleida , 5 d'octubre de 2020 a les 07:24 |
L'historiador Josep Gelonch guia el públic en la visita virtual | PAERIA
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat, en col·laboració amb el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista, un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, que ha recorregut els principals edificis i institucions del franquisme a la ciutat.  L’itinerari ‘El franquisme a Lleida (1938-1975): un recorregut pels espais de poder de la ciutat’ ha tingut lloc al Mercat del Pla i ha recorregut virtualment les principals institucions de poder polític franquistes a la ciutat: Govern Civil, Diputació, seu del partit únic Falange Española Tradicionalsita y de las JONS i Ajuntament. A través seu, l'historiador Josep Gelonch ha explicat l'establiment i la consolidació de la dictadura franquista, així com les bases socials i polítiques sobre les quals es va assentar a la nostra ciutat. Ho ha fet, això sí, de manera virtual i per un centenar de participats que havien registrat la seva plaça prèviament. La Paeria ha hagut d'adaptar el format de la visita a les necessitats generades per la pandèmia.

L’Àrea de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha anunciat pel 17 d’octubre un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida. Es farà al Mercat del Pla, a un quart de 8 de la tarda, sota el títol: ‘6 d’Octubre de 1934: Una revolució per salvar la República. La ruta virtual estarà guiada per l’historiador Manel López Esteve. L’acte és gratuït amb inscripció prèvia i aforament limitat.

 

Participació