TRIBUNALS

Notificada la sentència que deixa al jutjat de Barbastre el conflicte de l'art sacre de Lleida

per NacióLleida, 2 d'octubre de 2020 a les 18:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal de Conflictes de Jurisdicció ha notificat aquest divendres la sentència que desestima el conflicte positiu de jurisdicció presentat per la Generalitat de Catalunya i determina que el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre (Osca) és el competent en el conflicte per la reclamació per part del Bisbat de Barbastre-Montsó al Museu de Lleida de 111 peces d'art originàries de parròquies aragoneses que fins a 1995 van pertànyer a la diòcesi de Lleida.

La sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, declara que correspon al Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 de Barbastre la competència per a continuar coneixent les sol·licituds d'aclariment i complement de la sentència del 10 de desembre de 2019, que va declarar que els béns eren propietat de diferents parròquies aragoneses de les quals procedien, i que havien de ser retornats "de manera immediata a aquestes".


El 24 de setembre, el Poder Judicial ja va avançar en la seva pàgina web la fallada dels magistrats que desestimaven la demanda interposada per la Generalitat i el Consorci del Museu de Lleida el 20 de febrer.

Fonts dels serveis jurídics de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, en declaracions a Europa Press, han apuntat que previsiblement no es presentarà recurs a la sentència del Tribunal de Conflictes, encara que el cas s'està estudiant, i sí que hi haurà al·legacions a la sentència del 10 de desembre quan correspongui.


La sentència del Tribunal de Conflictes apunta que la Generalitat, en les seves últimes al·legacions, havia assenyalat que en realitat el judici "no és sinó un mecanisme a través del qual la Comunitat Autònoma d'Aragó està extralimitant-se en les seves competències territorials en actuar sobre patrimoni històric que al·lega ser seu però que es troba fora del seu territori, la qual cosa no pot fer per estar-li constitucionalment vedat".

Aquest litigi es va originar en 1995 amb la segregació de parròquies de la diòcesi de Lleida, que van passar a la de Barbastre-Montsó i el bisbat d'Osca va reclamar al Museu de Lleida els béns originaris d'aquests temples.

 

Participació