Les Festes de la Tardor donen cabuda les noces reials de Peronella d’Aragó i Ramon Berenguer IV

La recreació històrica de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians s’inclou per primera vegada dins la programació d’actes de la festa major

 La boda de Peronella i Ramon Berenguer IV va significar el naixement de la Corona d'Aragó
La boda de Peronella i Ramon Berenguer IV va significar el naixement de la Corona d'Aragó | PAERIA
Redacció
28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 8:46h
La recreació històrica de les noces reials de Peronella d’Aragó i Ramon Berenguer IV, que ha tingut lloc aquest diumenge a a la nau central de la Seu Vella, ha estat un dels actes principals de les Festes de la Tardor. Organitzat per l’Associació de la Festa de Moros i Cristians, s’ha inclòs per primera vegada dins la programació de la festa major, ja que fins ara era un dels espectacles principals de l’Obert del Centre Històric, que enguany s’han hagut de limitar per les mesures restrictives de la Covid-19.

Aquesta representació recrea un fet de gran transcendència històrica: la creació de la Corona d’Aragó, mercès al casament de la filla del rei Ramir ‘el Monjo’ i el comte de Barcelona a Lleida el 1150.

Abans de la recreació nupcial, l’Associació de la Festa de Moros i Cristians han preparat una representació sobre la Batalla de Fraga, el 1134, i els capítols matrimonials dels nuvis, que van tenir lloc a Barbastre el 1137.

Diumenge festiu

Els actes de diumenge de les Festes de la Tardor arrencaven a la plaça Paeria amb l’actuació simbòlica dels Castellers de Lleida, què han volgut estar presents malgrat les restriccions imposades per la Covid-19. Enguany no han pogut enlairar castells i pilars, com acostumen a fer des de fa 25 anys per a celebrar la Diada de Sant Miquel, però han volgut recordar l’efemèride a la façana de l’Ajuntament, desplegant quatre pancartes que simbolitzen l’actuació de les tres colles convidades des de la primera diada de les Festes de la Tardor: la Vella i la Jove dels Xiquets de Valls i els Capgrossos de Mataró.

Els Castellers de Lleida han convidat una representació de les tres colles, als quals se’ls hi ha fet lliurament d’una litografia, en record dels 25 anys d’actuacions a la plaça. El cap de la colla bordeus i el seu president també n’han lliurat una altra a l’Ajuntament de Lleida, que ha recollit el regidor de Festes i Tradicions, Ignasi Amor. També hi eren presents la tinent d’alcalde Jordina Freixanet i el regidor Joan Ramon Castro.

Els espectacles festius dels Camps Elisis per al públic infantil els va va obrir el clown Marcel Gros, a qui ha pres el relleu el grup musical d’animació Xiula amb l’espectacle ‘Donem-li una volta al cos’. A la Plaça Sant Joan es van celebrar els concerts de la Cobla Contemporània, al matí, i a la tarda el de l’Orquestra Rosaleda.

Els actes de diumenge es van cloure amb un concert de Renaldo&Clara, que substituia al programat inicialment que havien d’oferir els Manel, però que malauradament va haver de suspendre’s a darrera hora en detectar-se un positiu de Covid entorn de la banda.