La Paeria instal·larà 46 càmeres a l'Horta de Lleida per prevenir i sancionar conductes delictives i incíviques

L'Ajuntament hi invertirà 413.000 euros en tres anys i preveu que les primeres entrin en funcionament el gener de 2021

Redacció
17 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:48h
La Paeria instal·larà 46 càmeres a l'Horta de Lleida amb l'objectiu de prevenir i sancionar conductes delictives i incíviques i donar així resposta als 4.800 veïns de l'Horta, que fa anys que reclamen més seguretat a la zona.

Les càmeres de videovigilància incorporen una òptica que pot gravar durant el dia i la nit i seran sostenibles perquè funcionaran amb plaques solars. El primer tinent d'alcalde, Toni Postius, ha destacat que les càmeres comptaran amb un sistema intel·ligent que permetrà detectar de manera automàtica situacions anòmales amb l'objectiu d'alertar la policia.

L'Ajuntament de Lleida invertirà 413.000 euros en tres anys en aquest projecte i preveu que les primeres càmeres comencin a funcionar el gener de 2021.

Primeres càmeres: entre gener i febrer de 2021

El primer tinent d'alcalde de la Paeria, Toni Postius, ha explicat que està previst que el projecte es pugui licitar a l'octubre, que les ofertes es presentin en els dos mesos següents i que per tant les primeres càmeres puguin estar ja instal·lades i funcionant entre el gener i el febrer de 2021.

Les càmeres, que funcionaran 24 hores al dia tots els dies de l'any, s'aniran instal·lant al llarg de tres anys i es començarà per les zones més conflictives. Segons ha explicat Postius, l'any 2021 s'instal·laran 19 càmeres, el 2022 19 més i el 2023 les 8 restants. Pel que fa al lloc, Postius ha explicat que "s'han buscat punts estratègics de l'Horta, tenint en compte els camins i si cal fer el seguiment d'un vehicle, sabent cap a on pot anar".

Postius ha explicat que les càmeres tindran un sistema intel·ligent que permetrà un tractament automatitzat de les dades i alertar de situacions anòmales, a més de fer cerques posteriors de fets concrets. Per exemple, ha dit, seran capaces de detectar un vehicle sospitós donant tombs continuats per un lloc o amb una matrícula que no està en regla. Per preservar la intimitat de les persones, però, les càmeres, explica el regidor de l'Hortal, Joan Ramon Castro, "no gravaran els ocupants del vehicle sinó la matrícula".

Frenar els abocaments incontrolats

Les càmeres, han destacat tant Pueyo, com Postius i Castro, també ajudaran per frenar els comportaments incívics denunciants els últims mesos. "Hi ha zones de l'Horta que s'utilitzen com a autèntics abocadors i les càmeres faran una feina dissuasiva", espera Postius. "Espero que suposin un abans i un després", ha afegit Castro.

Els delictes baixen en l'últim any

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat l'"essencial" que és l'Horta de Lleida per una ciutat saludable i per aquest motiu ha assegurat que una de les prioritats del govern municipal és "mantenir l'equilibri entre la capacitat productiva, la seguretat i la conservació com a espai natural".

L'Horta de Lleida té unes 19.000 hectàrees, més de 500.000 quilòmetres de camins i una població disseminada. Per tant, reconeix el paer en cap, és un "repte" des del punt de vista de la seguretat. Pueyo ha explicat que des de l'1 de gener i fins a aquesta setmana, la Guàrdia Urbana de Lleida ha fet 309 actuacions d'ofici en 17 partides de l'Horta.

Pel que fa a les denúncies presentades a la Guàrdia Urbana i als Mossos d'Esquadra, se n'ha fet 1 per un robatori amb intimidació, 7 per robatoris a l'interior de vehicles i 81 per robatoris amb força. Tot i això l'alcalde ha recordat que en un any han disminuït un 9,8% delictes contra el patrimoni i un 17,1% els robatori en domicili en tota la ciutat.