SERVEIS SOCIALS

Projecte Home atén el 2019 a més de 100 persones amb addiccions de la demarcació de Lleida

Cocaïna, alcohol i cànnabis són les substàncies amb més demandes d'ajuda als centres de l'entitat de Tremp i Balaguer

per Redacció , Lleida, 16 de setembre de 2020 a les 15:48 |
L'ONG Projecte Home Catalunya va atendre durant el 2019 a 103 persones de la demarcació de Lleida amb problemes d'addiccions així com les seves famílies, un 37% més que el 2018. La cocaïna, seguida per l'alcohol i el cànnabis, són les substàncies amb més demandes d'ajuda als dos centres que l'entitat té les comarques lleidatanes, a Tremp i Balaguer.

Durant el confinament per la covid-19, aquests centres van haver de suspendre l'atenció presencial i dur a terme les diferents activitats i sessions, tant grupals com individuals, exclusivament a través de videoconferències i trucades telefòniques. L'entitat valora positivament el funcionament d’aquest nou sistema d’atenció i obre la porta a mantenir canals d’atenció en línia de forma permanent.


Entre les persones ateses per Projecte Home a Lleida, el 32,3% tenen en la cocaïna la substància principal de consum. Es tracta d'una xifra que concorda amb la situació general de les persones ateses per l'entitat al conjunt de Catalunya, entre les quals aquesta droga també és la majoritària. L'entitat es mostra preocupada pel fet que el seu consum es mantingui a nivells elevats des de fa més d'una dècada mentre que "la percepció social del greu risc que pot suposar per a la salut segueixi sent baixa", segons Projecte Home.

Després de la cocaïna, l'alcohol i el cànnabis se situen al mateix nivell pel que fa a les demandes d'ajuda que ocasionen, amb un 22,1% dels casos, respectivament. L'entitat remarca que l'alcohol, consumit sovint juntament amb altres drogues, es caracteritza per ser una substància "legal, accessible, econòmica i amb un consum molt estès socialment". A més, "la tolerància social al seu consum abusiu dificulta la percepció de patir un problema amb aquesta substància i contribueix a cronificar els seus efectes sobre la salut física i mental de les persones que n'abusen", adverteix l'entitat. D'altra banda, el cànnabis és la substància "més problemàtica" entre els adolescents i joves i, sovint, el "seu consum abusiu va lligat a altres pràctiques de risc".


El 8,8% de les persones ateses el 2019 ho van ser per ludopaties o altres conductes addictives, mentre que un 2,9% dels casos, per consum d'heroïna

Pel que fa al perfil de les persones ateses, l'edat mitjana és de 36,4 anys. El 79,6% són homes i el 20,4% són dones. Els principals municipis de procedència són, per aquest ordre, Tremp, Lleida, Sort, Balaguer i el Pont de Suert.


Tractament adaptat per la pandèmia

Durant els mesos de confinament, els centres de Projecte Home a Tremp i Balaguer van suspendre l'atenció presencial i dur a terme les diferents activitats i sessions a través de videoconferències i trucades telefòniques. L'entitat valora positivament el funcionament d'aquest nou sistema d'atenció, cosa que també han fet les persones usuàries i els seus familiars. De fet, el confinament va accelerar un procés de transformació digital que permetrà a l'entitat seguir atenent a les persones usuàries mentre siguin necessàries certes mesures de distanciament i ha obert la porta també a mantenir canals d’atenció en línia de forma permanent.

Segons Projecte Home, la pandèmia ha tingut i està tenint efectes per a les persones amb addiccions com ara "pèrdua d'hàbits i rutines, manca de motivació, sensació de solitud, augment dels conflictes amb la família o bé un impuls del desig de consumir drogues i un augment del risc de patir recaigudes". Destaquen els casos de persones que "tenien un consum lleu o moderat d'alcohol i que l'han incrementat pel fet d'estar en un ERTO i no treballar durant aquest període". També preocupa a l'entitat l'estat d'aquelles persones amb patologia dual (trastorn mental i addicció a la vegada), que han patit més els efectes psicològics del confinament i la seva salut mental s'ha vist agreujada.

D'altra banda, "el confinament va suposar alhora una oportunitat per a moltes persones per a prendre consciència que patien una addicció i que s'han decidit a demanar ajuda", afirmen des de Projecte Home. En alguns casos, "el major temps de convivència en família va fer més visible el problema i els familiars van fer pressió per a iniciar un tractament".

Actualment, el que més preocupa a Projecte Home Catalunya són els efectes de la crisi sanitària, econòmica, laboral i social en el procés d'integració social de qualsevol persona que s'estigui rehabilitant de les seves addiccions. Estudiar, establir noves amistats, practicar esport en grup o exercir voluntariat són exemples d'activitats troncals del tractament, i que en la nova realitat social "esdevenen molt més difícils de realitzar". I en aquesta fase de resocialització és "cabdal", segons l'entitat, la reintroducció al mercat de treball, del qual en molts casos la persona fa anys que n’ha estat allunyada. "Tenir una feina és un dels principals factors protectors per a superar una addicció", assenyalen.

Nova ubicació del centre de Tremp

Des de principis del mes d'agost, el centre de Projecte Home a Tremp té una nova ubicació fruit de la col·laboració amb l'Ajuntament del municipi. Després de sis anys al Centre Cívic Tarraquet, el centre s'ha traslladat a la segona planta de l'edifici de la Biblioteca Pública Maria Barbal, en un punt més cèntric de la població i més a prop d'altres serveis i equipaments. Des d'aquesta nova ubicació, l'entitat continua duent a terme l'atenció i el tractament a les persones amb addiccions i les seves famílies així com la coordinació dels programes de prevenció escolar. Per la seva banda, el centre de Balaguer manté la seva ubicació a l'edifici Lapallavacara.

 

Participació