Lleida acull el primer judici a Catalunya a una família vulnerable per l'impagament de factures de la llum

L'APE considera la demanda un "xantatge" per part d'Endesa en plena negociació del conveni amb la Generalitat

La veïna de Lleida a qui Endesa reclama més de 5.000 euros, durant la concentració davant dels jutjats de Lleida, abans del judici.
La veïna de Lleida a qui Endesa reclama més de 5.000 euros, durant la concentració davant dels jutjats de Lleida, abans del judici. | ACN
Redacció
16 de setembre del 2020
Actualitzat a les 15:38h
Els jutjats de Lleida han acollit aquest dimecres el judici a una veïna de Lleida de 52 anys en situació de vulnerabilitat reconeguda a qui Endesa reclama el pagament d'un deute de 5.832 euros que acumula amb la companyia des del 2015 per no poder fer front a les factures de la llum.

L'Aliança per la Pobresa Energètica (APE) considera la demanda d'Endesa a aquesta veïna un "xantatge" en plena negociació del conveni entre Endesa i el Govern "que resoldria la qüestió dels deutes de famílies vulnerables". L'APE recorda que un 10% de la població de Catalunya es troba en situació de pobresa energètica i reclama a la companyia aturar tots els procediments judicials iniciats i la condonació del deute acumulat per part d'aquestes famílies.

Dolors Ortiz té 52 anys, està divorciada i fa anys que no troba feina. Pateix artrosis degenerativa, desgast de peus, urticària crònica i ansietat, que atribueix sobretot als "nervis" de la situació que porta vivint els darrers anys. Resideix en un pis al barri de la Bordeta de Lleida amb la seva filla de 22 anys que pateix trastorns alimentaris i de personalitat. Actualment, percep un ajut social de 430,26 euros mensuals. El banc es va quedar amb el seu pis després d'una execució hipotecària però s'hi va poder quedar després d'acordar un lloguer social.

Les dificultats econòmiques també van provocar que comencés a no poder pagar les factures dels subministraments des del 2015, moment en el qual es va adreçar als Serveis Socials i va obtenir l'informe de risc d'exclusió residencial, establert a la Llei 24/2015, i evitar així el tall. No obstant, des de llavors ha acumulat un deute amb Endesa que supera els 5.800 euros, el qual, assegura, no pot assumir i en demana la condonació. Endesa li ha enviat en els darrers anys nombroses notificacions fins que, finalment, la companyia va presentar una demanda de judici monitori contra Ortiz per reclamar-li el pagament d'aquest deute.

La vista s'ha celebrat aquest dimecres als jutjats de Lleida. Es tracta del primer judici a Catalunya a una família en situació de vulnerabilitat per l'impagament de factures de la llum. Ortiz ha dit sentir-se una "cap de turc" ja que "són moltes les famílies que es troben en la mateixa situació".

L'APE considera un "xantatge" la demanda en plena negociació del conveni entre la Endesa i la Generalitat

Una vintena de persones, convocades per l'Aliança per la Pobresa Energètica (APE), s'han concentrat a les portes dels jutjats de Lleida per donar suport a Ortiz. La portaveu de l'APE, Maria Campuzano, ha qualificat l'actitud d'Endesa de "xantatge" en plena negociació del conveni entre Endesa i la Generalitat per resoldre la situació d'impagament de factures de subministraments energètics per part de famílies en situació de vulnerabilitat.

Campuzano ha assenyalat que, és precisament la qüestió del deute acumulat la que no permet la formalització definitiva del conveni, donat que "Endesa segueix bloquejant una sortida justa i reclama que el 50% d'aquest deute es cobreixi amb recursos públics". Des de l'APE interpreten el judici a Ortiz "una estratègia de pressió inacceptable per part de la companyia per aconseguir un acord millor per als seus interessos". En aquest sentit, l'Aliança per la Pobresa Energètica reclama a Endesa que aturi tots els procediments judicials iniciats a persones i famílies vulnerables.

A més, de Lleida, l'APE també ha dut a terme una acció reivindicativa a la plaça Universitat de Barcelona en suport a la demandada.

Endesa emplaça el Govern a signar un conveni per evitar que el deute "segueixi recaient sobre les persones"

Des d'Endesa lamenten la situació en què es troba Dolors Ortiz i assenyalen que aquesta "reflecteix una problemàtica real i preocupant" perquè "el deute segueix recaient sobre les persones si no es troba una ràpida solució". La companyia insisteix en la necessitat d'establir un conveni "que garanteixi la concessió d'ajuts o descomptes que permetin evitar aquestes situacions d'endeutament, tal com estableix la llei catalana".

La companyia ha reiterat la seva voluntat d'arribar a un acord amb l'Administració i signar aquest conveni per tal que la Llei 24/2015 es pugui aplicar a les persones vulnerables. A la vegada, Endesa remarca que "no té cap voluntat d'interrompre el subministrament a clients en situació de vulnerabilitat" reconeguda i assegura que no ho ha fet en els darrers anys.

Des de la companyia recorden també l'existència del bo social que va posar en marxa el govern de l'Estat per ajudar a les famílies vulnerables per al pagament de consums energètics. Endesa recorda que aquest ajut a fons perdut -finançat en una part per l'Estat i en una altra per les companyies subministradores- comporta que les persones o famílies que s'hi acullen veuen cobertes des d'aleshores les seves factures i, per tant, "no genera nou deute".