AGRICULTURA

Heu rebut a casa un sobre amb llavors? Agricultura demana no plantar-les

La introducció és prohibida ja que podria tractar-se d'espècies invasores i ocasionar plagues i malalties de les plantes

per Aguaita.cat, 16 de setembre de 2020 a les 10:09 |
Alguns dels paquets de llavors que es van rebre en algunes llars dels E.U.A | NYT
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Agricultura demana a la ciutadania que informe de la recepció d'enviaments postals de llavors no demandades procedents de països tercers. Sol·licita a les persones que rebin estos sobres sense haver-los demanat que ho posin en coneixement de les unitats territorials del servei de Sanitat Vegetal o bé a les oficines comarcals de la conselleria per tal de destruir aquest material.

Agricultura ha tingut constància de l'enviament a particulars de sobres no sol·licitats amb llavors, ja que la persona que els rep no ha comprat ni demanat mostres d'aquest material i les trameses es produeixen aparentment a l'atzar.


També informarà a tots els ajuntaments perquè tinguen coneixement d'este fenomen i sàpiguen com actuar en estos casos. Agricultura recorda que la introducció d'este material és prohibida, ja que suposa un risc pel perill d'introducció de llavors contaminades, plagues i malalties de les plantes i per poder tractar-se d'espècies invasores.

Des del Departament, assenyalen que la introducció d'estes llavors sense el certificat fitosanitari corresponent és prohibida i suposa un risc tant des del punt de vista de la sanitat vegetal (pel perill de plagues i malalties que poden acompanyar les llavors) com mediambiental (per poder tractar-se d'espècies de plantes invasores).


Les autoritats d'Alemanya, França, Irlanda i els Països Baixos han informat la Comissió Europea d'estos enviaments, que també han estat rebuts en llars del Regne Unit. Així mateix, als Estats Units s'ha detectat este tipus d'enviaments.

Esta pràctica, anomenada 'brushing', persegueix la generació de vots positius falsos en les vendes per Internet, ja que moltes plataformes de venda no permeten l'emissió d'aquests vots si el client no ha rebut efectivament el producte. Les empreses, per tant, realitzen primer l'enviament i falsifiquen després el vot del receptor, en aquest cas de les llavors.

 

Participació