La Seu Vella de Lleida acull els actes d'una Diada marcada pel virus

Govern, Diputació i Paeria fan l'acte unitari sense públic

Imatge de l'acte de la Diada a Lleida
Imatge de l'acte de la Diada a Lleida | ACN
Redacció
10 de setembre del 2020
Actualitzat el 11 de setembre a les 11:16h
L'absència de públic a causa dels protocols per garantir la seguretat davant la covid-19 ha marcat un dels actes institucionals per la Diada més atípics de la història que es recorden a Lleida. Per segon any consecutiu, el Govern, la Paeria i la Diputació de Lleida han commemorat conjuntament l'Onze de Setembre al peu del pont llevadís del Turó de la Seu Vella. El delegat del Govern, Ramon Farré, l'alcalde Miquel Pueyo i el president de la corporació municipalista, Joan Talarn, han estat els encarregats de presidir l'acte i fer l'ofrena floral als lleidatans defensors de les llibertats de Catalunya.

El Quartet Prysma, integrant de l'Orquestra Julià Carbonell, ha posat el toc musical a l'acte que s'ha clos amb l'Himne Nacional de Catalunya.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha remarcat que els catalans "han surat en el passat" i que també ho faran ara. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que davant la situació actual el país resistirà i "sobreeixirà". D'aquesta manera, ha fet una comparativa amb el que va passar l'1-O i tot el que ha comportat després i també ha apostat per deixar de banda els "partidismes" a l'hora de liderar el país.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha recordat que cada 11 de setembre reivindiquen un país i un "projecte col·lectiu de llibertat". D'aquesta manera, ha assenyalat que hi ha una gran majoria social que no s'oblida que hi ha persones tancades a la presó per defensar les llibertats de Catalunya i també a l'exili.

L'alcalde Miquel Pueyo ha parlat del "deure" de continuar lluitant per la llibertat de Catalunya i també per l'aministia dels presos. Pueyo també ha volgut posar en valor la Seu Vella com a espai de record dels lleidatans que van caure davant les tropes de Felip V el 1707, de la mateixa manera que hi ha llocs emblemàtics com el Roser o les muralles.

Malgrat l'absència de públic, l'acte s'ha pogut seguir en directe a través del canal YouTube de la delegació del Govern a Lleida. Tot i que quan es va presentar el format de l'acte fa una setmana es va dir que vindria la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, finalment no ha pogut ser així.