Activen l'alerta del pla Inuncat: nit de pluges intenses, tempestes i fort vent

Hi pot haver crescudes sobtades de cabal a les rieres i es demana limitar la mobilitat a la zona afectada

La tempesta d'aquesta nit passada
La tempesta d'aquesta nit passada | Agustí Descarrega
NacióDigital
08 de setembre del 2020
Protecció Civil ha activat l'alerta del pla especial d'emergències per inundacions Inuncat per les pluges que aquesta nit i matinada afectaran el litoral, sobretot a la zona de Barcelona a Girona, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La predicció indica que es podrà superar el llindar dels 20 litres d'aigua per metre quadrat en 30 minuts a partir de la propera mitjanit al litoral, amb especial intensitat a la meitat nord. Les tempestes podran anar localment acompanyades de pedra o calamarsa i fortes ratxes de vent al front marítim. Hi pot haver crescudes sobtades del cabal de les rieres a tot el litoral, especialment a la meitat nord, i inundacions a les zones urbanes del litoral que s’aneguen habitualment.
 
Així, Protecció Civil recomana evitar els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixar a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi. També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat.

S'ha avisat als ajuntaments que reforcin la vigilància de les zones inundables i s'ha recomanat als municipis afectats que netegin embornals, claveguerams i possibles passos d'aigua, així com que comprovin i senyalitzin els punts més conflictius de la xarxa viària municipal.

Catalunya pot rebre l'impacte d'un petit cicló

El petit huracà mediterrani que ahir va activar l'alerta meteorològica a Catalunya s'ha anat desdibuixant en les últimes hores. Quan falta poc per saber el desenllaç de la previsió, tots els models s'han alineat a dir que el nou episodi meteorològic deixarà finalment precipitacions abundants i fort vent, sobretot al litoral i a les comarques del nord-est.  

Per la seva banda, el Servei Meteorologic de Catalunya (SMC) que ahir dibuixava uns mapes d'alerta meteorològica (a la imatge a continuació), avui ja ha actualitzat la informació rebaixant l'efecte de les perturbacions. 
 Segons l'última actualització, a partir d'aquest migdia s'esperen ja algunes precipitacions febles i disperses a punts la meitat nord i est del territori, i al llarg de la tarda alguns xàfecs, entre febles i moderats, localment forts a punts del litoral i al prelitoral sud. A banda, a partir del vespre s'esperen xàfecs al litoral i prelitoral que seran d'intensitat entre febles i moderada, localment forta. En conjunt, s'acumularan quantitats minses o poc abundants, si bé al litoral i prelitoral s'acumularan quantitats abundants de precipitació.