Govern, Paeria i Diputació s'uniran per la Diada en un acte a la Seu Vella sense públic

Pueyo demanarà ampliar l'espai per fer les ofrenes al Roser per "comoditat" però també "cautela sanitària"

Talarn, Pueyo i Farré, a la Seu Vella
Talarn, Pueyo i Farré, a la Seu Vella | ACN
Redacció
03 de setembre del 2020
Actualitzat el 04 de setembre a la 13:22h
Govern, Paeria i Diputació de Lleida organitzen novament un acte unitari per commemorar l'Onze de Setembre a la ciutat però a causa de la covid-19, sense públic. Com és habitual, l'acte serà la vigília, el 10 de setembre, a les vuit del vespre a la Seu Vella i estarà presidit per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó.

Després que la CUP hagi reiterat la demanda de centralitzar els actes a l'antic convent del Roser, que des de fa uns anys està reconvertit en un Parador Nacional, l'alcalde Miquel Pueyo ha assenyalat que tot i que és un espai de memòria de la Guerra de Successió molt important, també ho és la Seu Vella. Pueyo demanarà a la direcció del Parador ampliar l'espai per fer les ofrenes per "comoditat i cautela sanitària".

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha posat en valor el fet que l'acte institucional de la Diada es faci de manera "compartida i coorganitzada" entre les tres institucions. Així mateix, ha remarcat que l'Onze de Setembre ha se ser celebrat amb "tota circumstància i condició, amb pandèmia o sense" i més encara en circumstàncies complicades com les que viu la societat actualment, que poden recordar de forma llunyana la situació que es va viure al 1714 quan el país va caure a mans de les tropes borbòniques.

Farré ha detallat que l'acte serà per primera vegada sense públic per guardar la seguretat davant de possibles contagis per covid-19. D'aquesta manera només hi haurà representants institucionals que estaran presidits per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. A banda dels parlaments i les ofrenes al monòlit que hi ha a la Seu Vella, un quartet farà una interpretació musical.

De la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assenyalat que el fet que enguany sigui un acte diferent, no vol dir que es perdin els "anhels que tenim com a poble" per defensar les llibertats del país i recordar els qui van perdre la vida el 1714 davant l'exèrcit d'un Borbó. Talarn també ha volgut remarcar que a Catalunya encara hi h ah i creix una força social que continuarà lluitant pel dret a decidir i per les persones que estan mancades de llibertat o a l'exili "pel fet de defensar-nos com a poble".

L'alcalde Miquel Pueyo ha volgut defensar que a Lleida els espais de memòria relacionats amb la Guerra de Successió són diversos, com per exemple les bretxes de les muralles, el Roser, on durant molts anys s'hi van centrar els actes de commemoració, i la Seu Vella.

Davant la reclamació de la CUP de recuperar aquesta centralitat del Roser en els actes de la Diada, Pueyo ha apuntat que aquesta opció és "incompatibles amb la diversitat d'opinions" i ha afegit que tot i que al Roser hi van morir molts lleidatans el 1707, "de facto" és la Seu Vella on va tenir lloc la capitulació del bàndol austriacista ja que va resistir una mica més que les muralles de la ciutat.

Pueyo si que ha assegurat que aquest mateix dijous parlarà amb la direcció de Parador del Roser per tal que el dia 11 de Setembre s'obrin les portes de vidre que hi ha al costat de la placa commemorativa dels fets de 1707 per tal que hi hagi més espai per poder fer les ofrenes amb comoditat i també "cautela sanitària".