Penelles tanca amb èxit el seu festival de murals més llarg

Hi han participat deu artistes

Un artista fent un mural a Penelles
Un artista fent un mural a Penelles | ACN
Redacció
31 d'agost del 2020
El Gargar de Penelles (Noguera) ha tancat la seva cinquena edició després d'un mes en què s'han pogut veure obres de deu artistes catalans i internacionals. El festival, que al maig va posposar l'edició per la crisi de la covid-19, ha adaptat el format i n'ha allargat la durada – en comptes de fer-ho en tres dies- per evitar aglomeracions.

Al llarg de tot l'agost, els artistes han pintat les parets del poble sense coincidir entre ells. "Sabíem que seria un any molt difícil però hem pogut superar aquesta edició amb èxit", ha destacat l'alcalde de Penelles, Eloi Bergós. Aquest diumenge s'ha fet una cloenda simbòlica amb la pintada d'un tractor, obra del francès Zeso WF, i la presència d'altres artistes que finalitzen les seves obres.

L'alcalde de Penelles, Eloi Bergós, s'ha mostrat satisfet amb el desenvolupament que ha tingut l'edició d'enguany, que tenia com a principal objectiu garantir la seguretat dels visitants i evitar aglomeracions. Per aquest motiu, el festival s'ha fet durant tot el més d'agost en comptes de concentrar-se en tres dies, com seria habitual. Bergós ha explicat que l'arribada de turistes al poble ha estat contínua durant tots els dies i ha afegit que "s'ha superat amb bona nota" un dels grans objectius del festival, com és la dinamització dels establiments del poble.

Els organitzadors van decidir tirar endavant la cinquena edició del Gargar, tot i l'entrebanc que suposava haver perdut la principal subvenció pública que rebien fins ara i el repte d'haver-se d'adaptar a la covid. El resultat ha estat un Gargar amb deu artistes distribuïts en 30 dies, i tres exposicions gratuïtes que s'han pogut visitar en funció de les recomanacions sanitàries del moment. Maria del Mar López-Pinto, coorganitzadora del Gargar, ha indicat però, que descarten tornar a fer el festival a l'agost perquè els artistes han passat "massa calor".

L'edició d'enguany ha volgut retre homenatge a tots els pioners que durant les dècades dels anys 70 i 80 van fer sorgir un art subterrani i marginal que va acabar donant lloc al naixement de l'art urbà tal i com es coneix avui en dia. Amb aquest objectiu, enguany han participat artistes marcats per l'estil Old School i per aquells primers anys del grafit.

Zach Oreo, artista parisenc establert a Barcelona, ha explicat que li ha sorprès l'ambient de Penelles en comparació als pobles petits i rurals de França, els quals ha lamentat que "no tenen vida". Així mateix, també ha destacat les obres que omplen les parets de municipi, les quals ha afirmat que "donen molta felicitat al poble".

Un altre dels artistes que aquests dies també finalitza la seva intervenció és Jay Bisual, que tot i conèixer des de fa temps el Gargar, és el primer cop que aquest grafiter barceloní el visita i hi deixa la seva empremta. En la seva obra, on hi apareix un personatge estirat a l'herba, Jay Bisual ha volgut reflectir l'estil de vida "més relaxat i tranquil" dels pobles a través de colors vius, tot mantenint "l'essència del grafit".