SALUT

L'Arnau de Vilanova tanca la tercera planta per a pacients Covid, amb menys «pressió assistencial»

Comença a descendir el nombre de nous ingressos diaris i també es detecten menys casos positius a l'atenció primària

per Redacció , Lleida, 11 d'agost de 2020 a les 07:14 |
El descens de la "pressió assistencial" de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha permès tancar aquest diumenge la tercera planta habilitada per a pacients amb covid-19.

Així ho va confirmar a l'ACN ahir el director d'aquesta unitat, José Luis Morales-Rull, que va explicar que la situació a l'equipament sanitari és similar a la de principis del mes de juliol, quan tot just es va decretar el confinament perimetral del Segrià.


De fet, el volum de nous ingressos diaris està començant a baixar, passant dels vuit que es registraven fa quinze dies als sis o set d'actuals, i la tendència és que ho continuï fent de cara als pròxims deu dies tenint en compte que cada cop es detecten menys casos a l'atenció primària.

El tancament de la tercera planta de l'Arnau habilitada per a malalts de Covid se suma al fet que, durant la setmana passada, es deixés d'utilitzar la segona planta que s'havia destinat als casos positius de coronavirus a l'Hospital de Santa Maria.


Ara, l'objectiu passa per acabar concentrant els afectats en una "planta i mitja" de l'Arnau, un cop es vagin donant més altes i, per tant, es redueixi el nombre d'ingressats; que és de mig centenar de persones a l'Arnau -una quinzena dels quals a l'UCI- i de prop d'una vintena al Santa Maria, amb dos o tres casos a l'UCI.

Morales va explicar que "aquesta planta i mitja o dues plantes" de l'Hospital Arnau de Vilanova es mantindran obertes durant tot l'any i que ja hi ha un pla de contingència preparat de cara a l'hivern, quan es preveuen nous rebrots de la malaltia.


El director de la unitat de Covid-19 de l'equipament sanitari va explicar que actualment a l'UCI hi ha una mica més de pressió assistencial que a la resta del centre, tenint en compte que les estades dels pacients en aquesta unitat són més llargues i també pel fet que també hi ha persones hospitalitzades per altres patologies.

Pel que fa a la tipologia de pacients ingressats, gairebé un 60% del total corresponen a persones que s'han contagiat mitjançant un contacte familiar (42%) o social (17%). Mentre, hi ha un altre 13% de casos provinents de residències de la gent gran, sobre els quals Morales va voler deixar clar que s'ha de tenir en compte que el volum de proves PCR que s'han practicat en el col·lectiu és més elevat.

D'altra banda, un 13% correspon a contagis en l'àmbit laboral i un altre 6% de treballadors del sector fructícola. Sobre aquests darrers, el percentatge ha baixat considerablement, ja que fa quinze dies representava el 20% del total. Finalment, el director de la unitat de Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova va dir a l'ACN que hi ha un darrer 6% de casos dels quals no se sap l'origen del contagi perquè aquest no s'ha pogut rastrejar.

Sobre l'anunci de permetre obrir l'interior de bars i restaurants al 50% d'aforament a la ciutat de Lleida i sis municipis del Baix Segre, Morales va afirmar que "és una feina de tots" evitar nous contagis, descartant que l'aplicació d'aquesta mesura pugui contribuir a generar més brots. Així, va destacar la importància que tant els usuaris com el sector de l'hostaleria compleixin les normes i que la ciutadania no es relaxi.

 

Participació