Urbanisme avala un Pla especial urbanístic per potenciar el cultiu del festuc a l'Urgell

Aprova també l'adequació d'accessos a uns gorgs de la Baronia de Rialb i els POUM de Ribera d'Ondara i Tarrés

Redacció
06 d'agost del 2020
Actualitzat a les 17:06h
La Comissió territorial d'Urbanisme de Lleida ha aprovat el Pla especial urbanístic (PEU) en sòl no urbanitzable d'ordenació, intervenció i millora a l'àmbit de Mas de Colom de Tàrrega, propietat del grup Borges.

El PEU comportarà que el complex, a més d'esdevenir el centre corporatiu de la seu de l'empresa, actuï com un dels motors principals pel desenvolupament i la introducció en l'àmbit del Segarra-Garrigues del cultiu del pistatxo. La Comissió també ha aprovat el projecte de zones de bany amb aparcament públic i serveis dels Gorgs del riu Rialb, al municipi de la Baronia de Rialb (Noguera), i ha donat el vistiplau definiu als Plans d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Ribera d'Ondara (Segarra) i Tarrés (Garrigues).

Les previsions d'introducció del cultiu de festucs en l'àmbit del Canal Segarra-Garrigues passen per assolir una superfície plantada d'unes 1.700 ha, incloses les 22,65 ha inicials de Mas de Colom. D'aquesta superfície, unes 500 ha, amb una producció de 2.000 kg/ha de pistatxo, es tractaran en un futur directament a la finca. La resta de producció es descentralitzarà en altres naus de tractament ubicats en el territori més proper.

El projecte també preveu recuperar les edificacions patrimonials de la finca, composades per la masia, un convent i una església, coberts agrícoles auxiliars i dos patis. Es tracta d'un conjunt patrimonial de formació històrica progressiva, que abraça des de l'època medieval -segle XIV-, amb notícies històriques d'arqueologia ibèrica per la proximitat al Tossal del Mor, fins a l'època eclèctica d'influències noucentistes -s.XIX-, bastida pels monjos cistercencs exclaustrats del sud de França.

Ordenació de l'accés als gorgs del riu Rialb

D'altra banda, la Comissió ha aprovat el projecte per adequar uns espais de bany als gorgs del riu Rialb amb uns llocs d'aparcament per a uns 50 vehicles, dins el terme de la Baronia de Rialb. Els aparcaments s'han de distribuir al llarg de la pista de muntanya al costat del riu, en un tram d'aproximadament 3,2 quilòmetres. Es tracta d'alliberar la pista forestal de cotxes, generat per l'augment d'atracció turística del territori.

El projecte també preveu rehabilitar i condicionar el Moli del Coix i els seus voltants, per instal·lar un punt d'oci i lleure. Aquest punt pretén equipar la zona dels gorgs amb barbacoes, taules i bancs a més de serveis sanitaris. Els vianants hi accediran a través d'unes escales que donaran accés descendent des del pàrquing, seguint el traçat de la topografia existent.