Lleida acorda la creació d'una mesa transversal per a la recuperació de la ciutat

Es preveu posar en marxa al setembre i la formaran els grups municipals i els agents socials i econòmics, entre altres

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, signant la declaració per a la constitució d'una mesa transversal per a la recuperació de la ciutat, davant la mirada dels representants de tots els grups municipals.
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, signant la declaració per a la constitució d'una mesa transversal per a la recuperació de la ciutat, davant la mirada dels representants de tots els grups municipals. | ACN
Redacció
31 de juliol del 2020
Actualitzat a les 17:26h
L'Ajuntament de Lleida ha acordat constituir una mesa transversal per pal·liar els efectes econòmics, socials i sanitaris provocats per la Covid-19 a la capital del Segrià. Es preveu que es posi en marxa al setembre i estarà formada per tots els grups municipals i representants dels agents socials i econòmics, d'entitats veïnals i del teixit associatiu de la ciutat, i també per personal acadèmic, educatiu i sanitari.

La mesa tindrà l'objectiu d'elaborar un Pla de treball i el seguiment permanent de les accions efectuades per a la reconstrucció i la recuperació de l'activitat a Lleida, la inclusió d'una sèrie de mesures de xoc concretes i dotar-les dels recursos econòmics, materials i humans necessaris per implementar-les.

La Paeria ha presentat en el Ple d'aquest divendres la declaració institucional per a la constitució d'una mesa transversal per a la recuperació de la ciutat subscrita per tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament. Abans de l'inici de la sessió, l'alcalde Miquel Pueyo; el cap de l'Oposició, Fèlix Larrosa, i els portaveus de cadascuna de les sis formacions han escenificat la signatura d'adhesió al text.

El principal objectiu és la constitució d'una taula unitària per pal·liar els efectes de la pandèmia a Lleida, que elaborarà un Pla de treball en aquest sentit i s'encarregarà de fer seguiment de les accions acordades. L'objectiu és que l'adopció d'acords es basi en l'obtenció del "màxim consens possible" entre totes les persones, institucions i entitats participants.

Pueyo ha posat de relleu el paper de "lideratge polític" que han d'exercir els ajuntaments en un context com el que ha provocat la pandèmia per afrontar la reactivació no només de l'economia, si no també dels serveis socials, la promoció de la ciutat i per garantir "una tornada a una normalitat el més justa i equitativa per a tota la ciutat". Tot i això, ha apel·lat a la resta d'administracions a implicar-se també en la recuperació de la capital del Segrià. Així, ha reiterat la petició a Estat i Generalitat d'ajuts específiques per uns dels sectors més afectats com són els de l'hostaleria, restauració i comerç.

L'alcalde ha defensat que, ara més que mai, "el futur de Lleida ha de construir-se amb una combinació d'intel·ligència col·lectiva, humilitat, generositat i de molt esforç provinent de tots els sectors de la ciutat". "La reactivació de Lleida exigeix una resposta unitària, unànime i concertada per part de tots els agents de la ciutat i les forces polítiques", ha assenyalat.

En aquest sentit, Pueyo ha agraït la "generositat" de tots els grups i que s'hagin deixat al marge diferències ideològiques en benefici del conjunt dels lleidatans, i ha destacat que aquesta unitat "és una imatge molt poderosa de cara a la ciutat, la comarca, el país, l'Estat i per a tot el món".

Els àmbits de treball es decidiran en el sí de la pròpia comissió i giraran entorn de quatre eixos d'actuació. Per una banda, l'eix 'Governança i excel·lència operativa', centrat en l'àmbit econòmic i fiscal; l'organització i la funció pública; l'àmbit del voluntariat i espais de treball municipals. El segon eix és el de la 'Imatge, projecció i promoció de la ciutat', on s'analitzaran oportunitats laborals, responsabilitat social i foment de l'ocupació; la promoció de la ciutat, i la cultura, l'esport i el lleure.

'Igualtat, diversitat i inclusió social' serà el tercer eix en el qual s'inclouen drets a les persones i comunitat; infància, joventut i persones grans; àmbit emocional, i promocions públiques d'habitatges. Finalment, el quart eix serà el de l''Emergència climàtica, ambiental i sanitària', que tractarà àmbits com ara el sanitari, l'espai públic i la mobilitat i la innovació i tecnologia.

Suspensió de les taxes d'ocupació de l'espai públic i de mercats per la Covid-19

D'altra banda, el Ple ha donat llum verda a suspendre el cobrament de la taxa d'ocupació de la via pública fins a final d'any, siguin quines siguin les circumstàncies sanitàries del municipi. D'aquesta manera, els negocis dedicats a la restauració amb terrassa no hauran de pagar-ne la taxa fins al 31 de desembre.

De la mateixa manera, s'ha aprovat la suspensió, durant el que resta d'any, de la taxa de mercats per als paradistes de roba, calçat i complements que no han pogut treballar durant la crisi de la Covid-19.

Així mateix, s'ha donat compte de l'aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança de serveis educatius amb la qual s'incorpora una taxa per al servei d'acollida a les escoles bressol municipals.

Els vots del govern permeten aprovar el Compte General 2019

La sessió plenària corresponent al mes de juliol, que s'ha celebrat de forma telemàtica, també ha aprovat el Compte General 2019 de l'Ajuntament de Lleida. L'expedient ha prosperat amb els vots favorables de l'equip de govern, mentre els grups del PSC, de Ciutadans i del PP s'han pronunciat en contra.

Modificació dels POUM per potenciar l'activitat logística a l'estació de mercaderies del Pla de Vilanoveta

El Ple de la Paeria de Lleida també ha donat l'aprovació inicial per unanimitat a la modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana (POUM) de Lleida per tal d'afavorir i fer viable l'activitat logística ferroviària i així contribuir a reactivar l'estació de mercaderies del Pla de Vilanoveta, al costat de la carretera LL-11, que gestiona Adif.

La proposta planteja canviar la qualificació d'una parcel·la de 15.728 m2, ara definida com a equipament comunitari, perquè passi a estar qualificada de sistema ferroviari. D'aquesta manera, es disposarà de més superfície de sòl per construir noves instal·lacions i equipaments com naus, sitges i vies que permetin la distribució ferroviària intermodal de productes manufacturats, així com la recepció i expedició de cereals i alfals. La superfície total de l'àmbit és de 137.796,05 m2 i la resta d'aquest espai ja està ara considerat com a sistema ferroviari, a excepció d'una petita zona verda de 426,21 m2.

Altrament, la sessió ha provat inicialment el Pla de millora urbana d'ordenació de volums i composició de façanes per la implantació de la seu del Col·legi Oficial de Metges de Lleida i una residència al solar situat a l'avinguda alcalde Rovira Roure 41, i l'aprovació definitiva d'un estudi de detall d'ordenació volumètrica d'una illa situada al sector Balàfia Nord.

Convenis amb l'ACA per a la redacció dels projectes de les depuradores de Sucs i Raimat

També han quedat aprovats amb el suport de tots els grups els convenis de col·laboració entre la Paeria i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), per a la redacció dels projectes constructius de les estacions depuradores d'aigües residuals de Sucs i Raimat.

L'Ajuntament haurà de redactar el projecte constructiu mitjançant la tramitació dels expedients de contractació necessaris, d'acord amb els principis essencials i els procediments ordinaris establerts per la legislació aplicable a la contractació administrativa. Per la seva part, l'ACA finançarà la redacció d'ambdós projectes de les depuradores de Raimat i Sucs amb un import de 31.000 euros per projecte, IVA exclòs. La voluntat de la Paeria és redactar els projectes constructius durant el 2021.

El Ple també ha donat llum verda al plec de clàusules administratives particulars del contracte de servei de manteniment, conservació i neteja de la jardineria urbana dels Camps Elisis, que es reserva a Centres Especials de Treball.

Adhesió de la Paeria a l'estratègia catalana de la bicicleta 2025

La sessió plenària ha avalat també per unanimitat l'adhesió de la Paeria a l'estratègia catalana de la bicicleta 2025, una iniciativa promoguda pel Departament de Territori que pretén construir un full de ruta clar i determinat per retornar definitivament el protagonisme a la bicicleta i que aquesta sigui una clau en el camí cap a una mobilitat més amable i sostenible a les ciutats. En aquest sentit, l'Ajuntament de Lleida es compromet a redactar un programa d'actuacions en matèria de mobilitat sostenible pels propers tres anys.

Entre altres punts, el Ple ha aprovat el nou conveni de col·laboració de la Paeria amb l'Agència Tributària de Catalunya. Entre altres iniciatives, l'acord preveu intercanviar dades tributàries, la posada en marxa de la finestreta única tributària i també estableix la possibilitat que Tributs de Catalunya pugui recaptar deutes municipals quan es donin les circumstàncies adequades i la Paeria així ho determini. L'expedient ha prosperat gràcies als 15 suports del govern.

Moció per donar resposta a les dificultats de ciutadans d'origen estranger per accedir a un habitatge

Finalment, durant la sessió s'ha aprovat una moció promoguda per Federació d'Associacions d'Àfrica Negra de Sabadell i Catalunya sobre un dels "obstacles" amb què es troben catalans d'origen estranger que resideixen a Catalunya com és el de l'accés a l'habitatge. El text insta la Paeria a buscar solucions a aquestes problemàtiques amb els agents socials i institucions competents. També emplaça a facilitar habitatge social a les persones en risc de perdre'l, i endegar polítiques de reinserció social per treure del carrer la gent que hi està dormint. La moció s'ha aprovat per unanimitat.