La demarcació de Lleida acumula 70 brots de coronavirus, 40 dels quals al Segrià

Salut ha incorporat 24 gestors per fer el seguiment dels positius i el rastreig dels contactes

Un equip de sanitaris a Aitona
Un equip de sanitaris a Aitona | ACN
Redacció
22 de juliol del 2020
Actualitzat a les 15:17h
La demarcació de Lleida acumula una setantena de brots, quaranta d'ells al Segrià. La majoria d'ells s'han registrat entre grups d'amics o familiars, tot i que també n'hi ha d'actius en empreses, sanitaris i residències.

En total, entre la regió sanitària de Lleida i la de l'Alt Pirineu i Aran hi ha 16 brots en residències, 9 dels quals en centres del Segrià, i la majoria de casos són asimptomàtics. Hi ha 169 persones ingressades en centres hospitalaris tant públics com privats, 20 de les quals a l'UCI.

La mitjana d'edat de les persones ingressades ha pujat en 8 anys i actualment la mitjana és de més de 60 anys. Salut ha incorporat 24 gestors covid a la regió sanitària de Lleida per fer seguiment dels positius i el rastreig dels contactes. 

Són dades que han explicat aquest dimecres en roda de premsa el delegat del Govern, Ramon Farré, i la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny. Tots dos han coincidit a destacar que "aquests quinze dies d'esforç col·lectiu comencen a donar fruits". "L'estabilització es confirma i tenim expectatives de baixada", ha reconegut Farré. Tot i això, ha alertat que tot i que la situació és "raonablement favorable", el sistema sanitari segueix "estressat" perquè està rebent casos de fa 10 dies. "Els esforços han valgut la pena però hem de mantenir l'esforç", ha afegit.

En aquest sentit, Divina Farreny ha agraït l'esforç que està fent la ciutadania, sobretot als municipis amb mesures més restrictives, per trencar les cadenes de transmissió. Ha reconegut que "hi ha una certa estabilització" però que "fins d'aquí uns dies no veurem l'impacte en el sistema sanitari". "El virus segueix aquí, hi serà durant molts mesos i no hem de baixar la guàrdia", ha avisat. 

Farreny ha destacat que la principal novetat és la incorporació de 24 gestors covid a les àrees bàqiques de la regió sanitària de Lleida. La seva funció, ha explicat, és informar la persona que ha donat positiu sobre quin procediment ha de seguir com ara mesures d'aïllament o ajudar-la a tramitar la baixa, així com detectar els seus contactes estrets. "Seran una peça clau per fer un treball de camp exhaustiu en el seguiment dels casos", ha reconegut, "per tal d'anticipar-nos el màxim possible a la transmissió comunitària". De moment, 2 d'ells han anat a Alcarràs i 2 més a Seròs. 

Pel que fa a les residències, Farreny, ha explicat que s'han detectat molts casos asimptomàtics i que els tècnics estan controlant sobretot els espais comuns per evitar la propagació del virus. A més de les residències, afegeix, "continuem amb degotejos de casos en empreses de diversos sectors, també en l'àmbit sanitari, també brots familiars i s'han detectat alguns casos que no arriben a ser brots en algun alberg i casal".

Un dels aspectes que més preocupa actualment a Salut és que ha augmentat l'edat mitjana dels ingressos hospitalaris. Actualment hi ha ingressades persones des dels 15 fins als 94 anys, la majoria homes. "La transmissió comunitària està afectant a un dels col·lectius més vulnerables", ha alertat. En concret, ha explicat, s'ha incrementat uns 8 anys l'edat mitjana de les persones ingressades i ara ja supera els 60 anys. És per això que recomana que les persones grans extremin les precaucions. A més, ha afegit, les estades mitjanes als hospitals han augmentat fins als 11 o 12 dies.