El Govern desobeirà la decisió judicial i confinarà el Segrià per via d'un decret llei

Quim Torra i Pere Aragonès defensen la "potestat" de la Generalitat per prendre resolucions i anuncien una reunió urgent del Govern per aprovar un pla de rebrots que permeti aplicar confinaments

Quim Torra i Pere Aragoonès, reunits aquest dilluns al matí al Palau de la Generalitat
Quim Torra i Pere Aragoonès, reunits aquest dilluns al matí al Palau de la Generalitat | Govern
Joan Serra Carné / Sara González
13 de juliol del 2020
Actualitzat a les 11:51h
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han comparegut aquest dilluns al matí al Palau de la Generalitat per detallar les mesures que prendrà el Govern després del veto judicial a l'enduriment del confinament a Lleida. Torra ha plantejat que la Generalitat desobeirà la resolució judicial i, en les pròximes, convocarà una reunió del consell executiu per aprovar un pla de rebrots que permeti aplicar confinaments, on calgui, començant pel Segrià. "No acceptem la decisió judicial", ha afirmat el president català.

La compareixença dels dos màxims representants es produeix poques hores després que la jutge del jutjat d'instrucció número 1 de Lleida hagi fet seva la petició de la Fiscalia per tombar el confinament domiciliari a Lleida i set municipis del Segrià dictat aquest diumenge pel Govern. En una resolució comunicada de matinada, la jutge considera que la presa de mesures "de tanta gravetat" és competència de l'Estat i no de l'executiu català. Fins i tot suggereix a la Generalitat que sol·liciti al govern espanyol la declaració de l'estat d'alarma.

Malgrat el veto judicial, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) d'aquest dilluns ha publicat la resolució del Govern sobre el confinament a Lleida. Torra s'havia reunit a primera hora amb els serveis jurídics del Govern i després ha mantingut, al costat d'Aragonès, una sessió de treball amb la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d'Interior, Miquel Buch; i la consellera de Salut, Alba Vergés, per decidir els següents passos. L'executiu continua preocupat per la situació a Lleida i per l'increment de contagis a l'Hospitalet, amb la conseqüent amenaça a tota l'àrea metropolitana de Barcelona.