Els contagis creixen al Pallars, on el risc de transmissió del coronavirus és «elevat»

Salut alerta de nous casos a la Pobla de Segur, mentre que a la resta de l'Alt Pirineu els brots més importants són els d'Oliana i el Pont de Suert

Imatge d’arxiu de la Pobla de Segur
Imatge d’arxiu de la Pobla de Segur | Ajuntament de la Pobla de Segur
11 de juliol del 2020
El cap de vigilància epidemiològica del Departament de Salut, Pere Godoy, ha alertat aquest divendres al migdia que el risc de transmissió del coronavirus a les comarques del Pirineu és “elevat”. Ho ha assegurat durant la roda de premsa per informar de la situació de la Covid-19 a la regió sanitària de Lleida, que només avui ha registrat 338 nous positius, el que suposa l’augment diari més alt des de l’inici de la pandèmia.

Godoy ha apuntat que l’afluència de persones foranes als municipis petits, que en molts casos a l’estiu multipliquen el nombre d’habitants, tenen “un impacte important” i per aquest motiu, assegura, “s’han d’extremar al màxim les mesures” perquè existeix una “situació de risc”. Godoy també ha destacat del Pirineu els nous casos de coronavirus a la Pobla de Segur i al Pont de Suert (Alta Ribagorça), tot i que posterior a la seva compareixença s’ha conegut que la residència Caser d’Oliana (Alt Urgell) ha registrat un brot de que afecta 26 persones, el més important de la regió sanitària de l’Alt Pirineu.


Només aquest divendres, el Departament de Salut ha sumat 22 nous casos de Covid-19 a la regió pirinenca, si bé tots són derivats dels estudis de contactes i, per tant, es donen per controlats perquè tenen una extensió limitada. En el cas concret del Pont de Suert, l’ajuntament ha informat aquest divendres al vespre de tres nous positius al municipi, que ja suma 13 nous casos de coronavirus en la darrera setmana. El consistori demana mantenir les mesures i insisteix en la importància de reduir les trobades, els sopars grupals i les reunions innecessàries, tot demanant “prudència i responsabilitat”. 

Augmenten els contagis al Pallars

Les comarques pallareses han registrat cinc nous casos de coronavirus en només quatre dies, del 7 al 10 de juliol, segons les dades del Departament de Salut. És un més dels que es van produir entre el 22 de juny i el 5 de juliol, un increment significatiu dels contagis la majoria dels quals s’han produït a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Pobla de Segur (3). Els dos restants s’han repartit entre l’ABS de Tremp i l’ABS del Pallars Sobirà. En total, des de l’inici de l’episodi a mitjans de març, el Pallars suma 147 positius, 86 a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Pobla de Segur, 33 a la de Tremp i 28 al Pallars Sobirà.

Llits de l’Hospital del Pallars a Lleida

Mentrestant, al Segrià, el Govern adverteix que hi haurà més «prohibicions» si no decauen els contagis. Al seu torn, Salut ha informat que instal·larà una nova carpa al costat del Centre d'Atenció Primària (CAP) Prat de la Riba de Lleida per possibles pacients de coronavirus. També s'habilitarà el pavelló Onze de Setembre de Lleida per acollir pacients que estan en el tram final de la seva hospitalització, abans de donar-los l'alta.

En el cas del pavelló Onze de Setembre, entraran en funcionament 80 llits, alguns dels quals han arribat de l'Hospital del Pallars de Tremp, com ja va passar a l'abril. A aquests equipaments també se suma una tercera planta de l'Arnau de Vilanova que està preparat per rebre pacients. Des de Salut, però, insisteixen que no només calen llits sinó també professionals. En aquest sentit han insistit en la crida perquè professionals experts en pacients crítics i semicrítics es desplacin a Lleida per donar suport assistencial en aquest territori.