Lleida, capital de la mascareta

NacióLleida acompanya cinc agents de la Guàrdia Urbana en el seu recorregut pel nucli històric

Un policia ensenyant una mascareta a un grup d'immigrants a Lleida
Un policia ensenyant una mascareta a un grup d'immigrants a Lleida | Àlvar Llobet
12 de juliol del 2020
Actualitzat a les 18:06h
Lleida torna a tenir por del virus. Els psicòlegs asseguren que aquesta sensació és bona contra el Covid-19 perquè reforça les mesures de seguretat, i a la ciutat s’estan prenent. Els rebrots que han obligat a confinar tot el Segrià i l’obligatorietat de portar la mascareta arreu i tothora han estat suficients per què els lleidatans vagin pels carrers amb una cautela que semblava haver-se oblidat amb la represa estiuenca després de tres mesos de confinament. 

Augmenten els contagis i els ingressos i disminueix l’afluència a les terrasses i l’alegria dels vincles socials. Les mirades amb mascaretes tornen a ser semifurtives a la capital de Ponent, com si cadascú assumís una petita part de culpa en aquesta situació que ha posat el territori a les obertures dels noticiaris i a les tendències de les xarxes socials com poques vegades es recorda. La ciutat llunyana de Màrius Torres s’ha fet més propera que mai, però, com gairebé sempre, per una dissort. Aquest cop ha estat el coronavirus i les seves poques ganes de treva que amenaça en un nou tancament a casa que molts intueixen encara més dur, sobretot si s'atèn el refranyer i la seva peculiar manera de definir l'any lleidatà; "Nou mesos d'hivern i tres d'infern". Els ciutadans temen que els tanquin a casa a ple estiu amb els termòmetres enfilats. 
 

Un mosso i un urbà conversant al carrer Cavallers de Lleida Foto: Àlvar Llobet


La mascareta forma part del paisatge quotidià de la ciutat. Tothom la porta i, el qui no, és reclamat per la Guàrdia Urbana o els Mossos d'Esquadra, companys de patrulles per la ciutat des de l'inici del confinament, el passat dissabte. NacióDigital ha acompanyat cinc agents en el control de diversos carrers del Centre Històric, l'indret on s'ajunten molts dels immigrants que no han pogut trobar una feina al camp. "Aquesta setmana s'ha vist un augment de les mascaretes, també en immigrants", apunta un policia, que recorda que encara no s'ha posat cap multa a ningú per no portar-la. La sanció, de 100 euros, arriba si hi ha una voluntat reiterada per no dur-la posada: "Si una persona no la porta i no la pot adquirir, li donem nosaltres", explica el caporal de la Guàrdia Urbana.

 Aquesta setmana s'ha vist un augment de les mascaretes, també en immigrants. Ni policia local ni mossos han posat encara multes per no portar-les


Els policies pentinen els carrers i alerten i aconsellen amb uns registres de conversa que els interlocutors no perceben com un atac. La complexitat social d'una zona com el casc antic de Lleida, amb immigrants i gitanos en molts dels carrers, obliga els policies a posar-se en el paper de psicòleg per amorosir el missatge i possibilitar que l'advertència tingui èxit; mascareta i distància de seguretat. Son les dues consignes que tothom ha de seguir, des del temporer sense feina que juga a cartes fins al captaire amb problemes de droga o a l'adolescent que es llença amb el patinet carrer Cavallers avall. Les alertes son sempre obeïdes. 
 

Un agent prenent les dades a un captaire, a Lleida Foto: Àlvar Llobet


A Lleida es dona la volta al dia en 80 mons, i alguns d'ells amaguen drames humans: "L'efecte crida per als temporers ha estat més gran que mai aquest any. N'hi ha molts que no poden treballar", destaca un dels agents. Els temporers passen les hores en diverses places matant el temps com poden. Converses, jocs o algun petit negoci son les activitats més habituals en aquest col·lectiu, que incomoda algun veí però que no genera actes delictius. "La situació s'està vivint amb tranquil·litat i fins i tot els delictes han baixat en comparació amb l'any passat", explica un dels urbans.

La consciència ciutadana en la lluita contra el virus ha augmentat en quatre mesos, i més en la darrera setmana de confinament


La consciència ciutadana en la lluita contra el virus ha augmentat en quatre mesos, i més en la darrera setmana de confinament. "De trucades en rebem moltes de gent que ens avisa d'incompliment en l'ús de les mascaretes, però són denúncies que després no es corresponen a la realitat perquè de mascaretes se'n veuen moltes i la majoria de gent actua bé". 
 

La patrulla de mossos i urbana pel centre històric de Lleida Foto: Àlvar Llobet