Els pagesos asseguren que la ràtio d'infeccions al camp lleidatà entra en els paràmetres de normalitat

S'han detectat 110 positius, molts asimptomàtics, en una mostra de 3.500 treballadors en els darrers 15 dies

per Redacció , 8 de juliol de 2020 a les 09:56 |
Una tècnic del SEM fa la prova PCR | ACN
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, assegura que l'afectació per covid-19 a les centrals fruiteres és inferior a la ràtio que el govern espanyol qualifica de "normal". En la mostra efectuada els darrers 15 dies en les principals empreses fruiteres catalanes, 110 treballadors han donat positiu d'entre els més de 3.500 participants en el mostreig.

Per Afrucat, "aquesta ràtio de prop del 3% es troba lluny del 5,2% de la població que ha estat infectada", segons el darrer Estudi de Prevalença publicat pel govern espanyol, i "més lluny encara del 10% que el mateix govern atribueix als treballadors de serveis essencials". Els casos s'han detectat en els controls i tests voluntaris i periòdics que duen a terme les centrals.


Segons la plataforma, aquestes deteccions responen a un perfil de treballador jove, la majoria de vegades asimptomàtic i en una relació semblant pel que fa treballadors del país i d'altres vinguts de fora. Es tracta de personal de línia de confecció i també de personal de l'àrea comercial (sense contacte amb la planta industrial) o personal d'oficina (també sense contacte amb la producció).

En moltes ocasions, les empreses fruiteres han realitzat per decisió pròpia tests massius a les plantilles de la mà dels seus serveis de prevenció i de les mútues, segons expliquen des d'Afrucat. En tots els casos de detecció, el treballador que ha donat positiu ha estat aïllat així com també ho han estat els més pròxims al seu lloc de treball.


El director general d'Afrucat, Manel Simon, destaca que el sector coneix el nombre d'infectats "perquè està treballant amb total transparència per evitar cap brot en cap central" i està fent tests de manera periòdica i compleix un protocol molt exigent que s'ha autoimposat".

A la vista de les dades, i donat que cap central ha registrat cap infecció generalitzada entre els seus treballadors, des d'Afrucat pensen que les infeccions "provenen de contagis en l'àmbit social o d'oci d'aquest treballadors i que no s'ha donat al lloc de treball". "La situació que s'està donant al Segrià no es tracta exclusivament d'un problema del camp ja que moltes infeccions no hi estan relacionades", assenyala Simon.

 

Participació