Instal·len al cementiri de Seròs la primera placa en memòria de les víctimes de la Guerra Civil

S'han enterrat les restes d'un soldat recuperades d'una fossa i s'ha destacat la importància que ningú quedi en l'oblit

Redacció
03 de juliol del 2020
Actualitzat a les 16:09h
La primera placa en memòria de les víctimes de la Guerra Civil
La primera placa en memòria de les víctimes de la Guerra Civil | ACN
El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha instal·lat al cementiri de Seròs (Segrià) la primera placa en memòria de les víctimes de la Guerra Civil.

Durant l'acte s'ha aprofitat per enterrar les restes d'un soldat, que no ha pogut ser identificat, recuperades d'una fossa del municipi durant una excavació feta l'agost de 2028. Les pròximes plaques s'instal·laran a l'Albagés (Garrigues), Cabó (Alt Urgell) i Foradada (Noguera), aprofitant que també s'hi han d'enterrar soldats sense identificar recuperats de fosses. L'objectiu és senyalitzar els cementiris i deixar constància dels fets perquè no es repeteixin i perquè "ningú quedi en l'oblit", ha dit la consellera de Justícia, Ester Capella.

El cementiri de Seròs acull des d'aquest divendres les restes d'un soldat que van ser recuperades d'una excavació que es va fer a l'agost de 2018 a la fossa comuna del Tossal de Folies d'aquesta localitat del Segrià. El soldat enterrat és un home d'entre 25 i 30 anys que hauria mort en els combats de la batalla del Segre i que no ha pogut ser identificat.

D'acord amb la Llei de fosses, les persones sense identificar que no han estat reclamades s'han d'enterrar als cementiris dels municipis on van ser trobades. És una de les persones localitzades en les excavacions del Pla de fosses que es van portar a terme entre els anys 2017 i 2019 i que no han pogut ser identificades amb el Programa d'identificació genètica.

També s'ha col·locat al cementiri de Seròs un plafó de la Xarxa d'Espais de Memòria per senyalitzar on són inhumades les restes òssies no identificades recuperades en fosses. El text recorda que Seròs va quedar devastat durant la Guerra Civil i que al poble hi van tenir lloc enfrontaments molt intensos entre republicans i rebels, que van provocar milers de baixes.