Gran èxit de la primera celebració del dia de l'Orgull LGBTQ+ al Pallars

L'acte, organitzat pel «Col·lectiu Voliaina» i conduït per l'Esperanceta de Casa Gasia, va comptar amb unes 200 persones d'arreu del Pallars

Imatge d'un dels moments de l'acte celebrat a la Pobla de Segur
Imatge d'un dels moments de l'acte celebrat a la Pobla de Segur | Moisès Villanueva
29 de juny del 2020
El passat divendres va tenir lloc la primera celebració del dia de l'Orgull LGBTQ+ al Pallars. L'acte, impulsat pel Col·lectiu Voliaina, entitat creada a principis d'aquest mes per reivindicar els drets de les persones gais, lesbianes, trans i bisexuals, va comptar amb unes 200 persones d'arreu del Pallars i amb el suport d'alguns col·lectius afins de l'Alt Urgell i de Lleida. 

L'acte va consistir en un vermut-espectacle als Jardins de l'Ajuntament de la Pobla de Segur, que hi va donar suport a través dels Pressupostos Participatius de Joventut, i va ser conduït per l'Esperanceta de Casa Gasia, que va aportar un ambient distès i festiu amb el seu estil picant i divertit. Diverses persones, tant del col·lectiu com externes van participar en la jornada amb intervencions de micròfon obert, ja sigui amb aportacions de caire polític fins a lectures d'estil més literari, passant per una cantada de garrotins. 

El primer acte en motiu del dia de l'Orgull, però, va tenir lloc el dia anterior a Tremp, a la Plaça dels Països Catalans, on els membres de Voliaina es van reunir davant del nou mural, pintat per Leo Melgarejo, i on van fer públic el Manifest pel dia de l'Alliberament, que també va ser llegit en l'acte de la Pobla. 
 

Membres del Col·lectiu Voliaina llegint el manifest en l'acte de Tremp Foto: Col·lectiu Voliaina

En el manifest, els membres del col·lectiu van exposar, en primer lloc, el context històric del dia de l'Orgull, tot explicitant que "som aquí per dir que existim, al Pallars i arreu, que resistim, i no ens resignarem a amagar-nos, i que volem ser referents per a totes les persones del Pallars que no viuen amb llibertat la seva identita de gènere i orientació sexual". 

Des del Col·lectiu Voliaina valoren que "l'èxit de la convocatòria ha desbordat les seves previsions més optimistes" i que agraeixen "l'acollida i l'escalf rebuts per part de molts pallaresos, així com l'ambient festiu, reivindicatiu i participatiu que s'ha viscut durant tot l'acte". En defintiva, "un aquelarre transmaricabollobi de llum, color i purpurina", tal com l'ha definit un membre del propi col·lectiu.

De cara al futur, els membres del col·lectiu es plantegen treballar per consolidar-lo i portar la seva acció arreu del Pallars. En aquest sentit, declaren que "se'ns gira més feina, però l'energia d'aquest primer acte ens motiva molt a fer-la".